Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 27-03-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Ten zuiden van de Grote Rivieren is het bewolkt, lokaal mistig maar het is nog wel vrijwel overal droog. In de rest van het land komen opklaringen en hier en daar ook een mistbank voor. De temperatuur ligt hier ook onder het vriespunt, terwijl het in het zuiden een graad of 3 boven nul is. Er staat daarbij een zwakke, lokaal matige, 2-3 Bft., wind uit oostelijke richtingen.

In de loop van de ochtend raakt het ook in het midden meest bewolkt en neemt, het eerst in het zuiden, de kans op wat regen toe. In de noordelijke provincies blijft er vandaag ruimte voor de zon en is het droog. De temperatuur ligt rond 8 graden. De wind komt uit oostelijke richtingen en is meest matig, 3 Bft. In de middag wordt de wind in de zuidoostelijke helft zwak en veranderlijk, 1-2 Bft.

In de nacht van donderdag op vrijdag komen er brede opklaringen voor en zakt de temperatuur naar iets onder het vriespunt in het noordoosten, maar blijft het in het zuiden opnieuw vorstvrij. Is er ook weer kans op mist. Er staat weinig wind. Later in de nacht wordt de wind in het zuiden al zuidwest tot zuid.

Synoptische ontwikkeling:

Langs een langgerekt, meest geoccludeerd, frontensysteem van IJsland tot aan Zuid-Europa trekken diverse lagedrukkerntjes. Eén zo'n kern trekt vandaag via België en het zuiden van ons land oostwaarts, waarbij de frontale activiteit ook nog verder afneemt. Een golf, nu ver op de Atlantische Oceaan (t.h.v. 50N32W), trekt verder NO-waarts en diept daarbij uit. Bijbehorend occluderen frontensysteem trekt morgenavond over ons land.

Het polaire front ligt vandaag van IJsland richting de Benelux. Langs dit front trekt een storing van west naar oost over het land. Daarna komen we onder invloed van een sturend lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Op de Oceaan komt een krachtige westelijke stroming tot stand, bij ons is de stroming zuidwestelijk. Het frontensysteem passeert ons vrijdagavond. Zondag passeert een volgend frontaal systeem. Maandag trekt een actieve randstoring over onze omgeving noordoostwaarts. Daarna verplaatst het sturend laag zich noordoostwaarts. Net west van Ierland vormt zich dan een blokkerend hoog. Vanaf woensdag 2 april krijgen we daardoor met een noord- tot noordwestelijke, later noord- tot noordoostelijke, stroming te maken waarbij lagedrukkernen op ruime afstand worden gehouden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Vrijdagochtend schijnt de zon van tijd tot tijd, maar op nadering van een frontaal systeem neemt de bewolking vrij snel toe en gaat het in de loop van de middag van het westen uit regenen. De middagtemperatuur komt boven de 10 graden uit. Verder draait de wind naar het zuiden en neemt toe tot matig of vrij krachtig, 4-5 Bft. en aan de kust tot krachtig of hard, 6-7 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

Zaterdag is, zoals de weerkaarten nu op tafel liggen, de beste dag om er op uit te trekken, in de tuin te werken of te verhuizen. De dag lijkt grotendeels droog te gaan verlopen. Met de zon erbij kan het kwik oplopen tot 11-12 graden.

Voor zondag geldt een ander verhaal. De temperatuur ligt rond de 14 graden, maar de rest van het weer werkt niet echt mee. Het regent langdurig en de zon laat zich niet of nauwelijks zien. De wind waait matig op zondag. Op zaterdag waait het wat harder.

Na het weekend blijft het wisselvallig met temperaturen die liggen rond de 10 graden.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote onzekerheid in de verwachting. 60% kans op meest droog weer met temperaturen (ruim) boven normaal. 40% kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets onder normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.