Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 07-02-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

We hebben de komende dagen te maken met een hogedrukgebied dat vanuit Zuid-Europa zachte en droge lucht richting ons land stuurt.

Vandaag profiteert met name het gebied ten zuiden van de grote rivieren hiervan, daar is het droog en schijnt nu en dan de zon. In het uiterste noorden kan nog wat regen vallen. De wind is zuidwest, zwak tot matig, 2-3 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer (vrij)krachtig, 5-6 Bft. In de middag draait de wind naar het zuidwesten en kan het nog even krachtig gaan waaien aan de kust, 6 Bft.. Het wordt in Groningen niet warmer dan een graad of 6. In Zeeland loopt de temperatuur op tot 9 graden.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er vooral in het zuiden opklaringen en kans op een mistbank. Het koelt af tot iets boven nul.

Synoptische ontwikkeling:

Hoog boven Spanje verplaatst zich langzaam naar het midden van Frankrijk, de rug boven ons land en de Noordzee trekt naar het oosten. Actief lage drukgebied zuidwest van IJsland trekt naar het noordoosten en ligt vanmorgen boven IJsland. Bijbehorende warmtefront (met daar vooruit nog een zwakke occlusie) trekt vanmiddag over de Noordzee richting Scandinavië« en schampt nog net het uiterste noorden van het land.

De aanwezige meanderende bovenstroming wordt door het opbouwende hoog boven het Iberisch Schiereiland in een noordoostelijk richting afgebogen. Alle oplossingen laten een uitbreiding van een hoogterug richting West-Europa zien. Hierdoor ontstaat een omegablokkade die er voor zorgt dat storingen boven West-Europa en dus ook Nederland voorlopig niet bereiken. Kijkende naar de EPS-members dan zien we dat vrijwel alle clusters de Omega-blokkade tot het eind van de EPS-periode in stand houden. Derhalve lijkt de kans op een rustig en standvastig weertype groot te zijn.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Vrijdag begint het mooie weer dan pas echt. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een paar mooie, vroege lentedagen van te maken. Morgen stijgt het kwik in heel Nederland naar 10 graden en blijft daar een paar dagen hangen. In tegenstelling tot de afgelopen maand komen de hoge temperaturen nu met droog weer. De zon is regelmatig te zien en de wind is slechts matig aanwezig, 3-4 Bft..

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

Het weekend wordt dus uitgesproken mooi. Enige minpunt is de mist die lokaal kan ontstaan zodat de dag grijs kan beginnen. Maar het weer van de zaterdag- en zondagmiddag biedt geen enkel excuus om binnen te blijven. Na het weekend lijkt het droge en overwegend zonnige weer aan te houden. Waarschijnlijk tot aan volgende week donderdag.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80 %) op voortzetting van het rustige en zonnige weertype met maxima rond en minima iets onder de langjaargemiddelde waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.