Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 06-02-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Wolken bepalen tot vanmiddag het weerbeeld. Verder zijn er van tijd tot tijd buien . Daarna klaart het van het westen uit op en neemt de buiigheid af. De temperatuur ligt rond 9 graden. De wind is aanvankelijk zuidwest en matig, 3-4 Bft., aan zee en op het IJsselmeer krachtig of hard, 6-7 Bft. In loop van de ochtend wordt de wind noordwest. Later op de dag draait de wind naar west en neemt in kracht af.

In de nacht van woensdag op donderdag komen naast opklaringen ook nog enkele wolkenvelden voor. In het zuidoosten kan een enkele grondmistbank ontstaan. Het koelt af tot een graad of 1 met lokaal lichte vorst bij een zwakke tot matige zuidwestenwind, 2-3 Bft.. Op de Wadden is de wind eerst nog vrij krachtig, 5 Bft., uit westelijke richtingen.

Synoptische ontwikkeling:

Een complex lagedrukgebied, met een kern boven de noordelijke Noordzee trekt verder ONO-waarts en vult enigszins op. Het bijbehorende occluderend frontensysteem ligt nu boven Duitsland en trekt langzaam verder oostwaarts als gevolg van golfvorming (stabiele golf) stroomopwaarts. Momenteel bevindt ons land zich in een valse warme sector met buien. Een trog trekt in de loop van de ochtend over. Hierna draait de stroming naar noordwest om 's avonds op nadering van een rug van hogedruk te krimpen naar west.

De aanwezige meanderende bovenstroming domineert in onze omgeving. We zien we dat vrijwel alle oplossingen een uitbreiding van een hoogterug richting West-Europa aangeven. Hierdoor ontstaat een omega- blokkade die er voor zorgt dat storingen boven West-Europa en dus ook Nederland geen kans maken. Kijkende naar de EPS-members dan zien we dat vrijwel alle clusters de Omega-blokkade tot het eind van de EPS-periode in stand houden. Derhalve lijkt de kans op een rustig en standvastig weertype groot te zijn.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Donderdag overdag perioden met zon en het blijft overwegend droog. Alleen in de ochtend kan er in het Noorden nog een verdwaalde bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden bij een matige, 4 Bft., aan zee overwegend een vrij krachtige, 5 Bft., wind uit zuid tot zuidwest. Er wordt dan drogere lucht ons land binnengevoerd.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met maandag:

Vrijdag stijgt het kwik naar 10 graden. De zon laat zich dan ook steeds meer zien. Met de zwakke zuidenwind erbij voelt het al een beetje aan als lente.

De vroege lente zet door in het weekend. Dat er heel aardig uit lijkt te gaan zien. Op zaterdag belooft het de hele dag droog te blijven.

Ook voor zondag wordt geen regen verwacht. De zon is geregeld te zien. De vraag is alleen vanaf wanneer. Omdat er in de ochtend kans op mist is, die daarna overgaat in laaghangende bewolking, kan de zon pas laat tevoorschijn komen. De temperaturen lopen in dat geval ook minder snel op. In ieder geval wordt het droog en als de zon er doorheen komt wordt het al gauw 10 graden.

Kortom, geen weer om binnen te blijven. De wandelschoenen en fietskaarten kunnen dus uit de kast gehaald worden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70 %) op voortzetting van het rustige weertype met maxima en minima rond de langjaargemiddelde waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.