Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 05-02-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De bewolking neemt verder toe en van het zuidwesten uit gaat het regenen. In de loop van de dag valt er in het gehele land regen, zo nu en dan kan het flink plenzen. Hirlam, het model van het KNMI, spreekt over 15-25 mm. Andere modellen (UKRM) gaan voor iets minder, namelijk 10 mm neerslag gedurende de hele dag. De temperatuur loopt op naar 8 of 9 graden. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., aan zee en op het IJsselmeer waait het hard en mogelijk soms stormachtig, 7-8 Bft.

In de nacht van dinsdag op woensdag overheerst nog steeds de bewolking. Van tijd tot tijd zijn er buien, met kans op hagel en/of onweer. De minimumtemperatuur ligt rond de 7 graden.

Synoptische ontwikkeling:

Om een complex laag met één kern boven de Britse Eilanden en een tweede kern west van Ierland wordt met een zuidwestelijke stroming een warmtefront richting ons land getransporteerd. Het grondfront bevindt zich om 12 UTC van noordwest naar zuidoost. Het bijbehorende gemaskeerd koufront, dat slepend doorkomt, passeert in de avond ons land. Na passage (vindt plaats gedurende de avond en nacht) bevindt ons land zich in een valse warme sector met buien. Een volgende front, de Back-Bent occlusie, trekt gedurende de woensdagochtend over met buiige neerslag.

De aanwezige meanderende bovenstroming wordt in onze omgeving gedomineerd en in stand gehouden door een hoogterug boven Zuidwest-Europa. Aan de noordflank van dit hoog trekken de eerste dagen frontale storingen over onze omgeving, waardoor er een wisselvallige en tamelijk zacht weertype aanwezig is. Na +72 zien we dat vrijwel alle oplossingen een uitbreiding van deze hoogterug richting West-Europa aangeven. Het houdt een blokkade voor storingen boven Nederland in en derhalve lijkt de kans op een minder wisselvallig weertype groter te worden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Ook woensdagochtend overheerst nog steeds de bewolking. Van tijd tot tijd zijn er buien, met kans op hagel en/of onweer. In de middag klaart het van het westen uit wat op en neemt de buiigheid af. De middagtemperatuur ligt tussen de 8 en 11 graden. De wind is aanvankelijk zuidwest en matig, 3-4 Bft., aan zee en op het IJsselmeer waait het krachtig en mogelijk hard, 6-7 Bft. In loop van de ochtend draait de wind naar noordwest en neemt iets in kracht af.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met zondag:

Daarna krijgt een hogedrukgebied het voor het zeggen. Met een zuiden tot zuidwestelijke aanvoer wordt zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen in de dubbele cijfers komen te liggen. Enkele storingen kunnen wel in de buurt van ons land komen, waardoor er geregeld bewolking aanwezig is en er af en toe ook wat lichte neerslag kan vallen.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70 %) op voortzetting van het lichtwisselvallige en tamelijke zachte weertype met middagtemperaturen nog steeds boven de normale waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.