Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 04-02-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend overheerst de bewolking en begint de dag met regen. In het Noorden nog eerst droog maar dat duurt niet lang. Voor het middaguur zal het ook daar regen. In de middag laat de zon zich weer in het Westen zien en is er een kans op een bui. In het Noorden zal het pas laat in de middag de opklaringen volgen. Ten zuiden van de grote rivieren wordt het 9-10 graden. In het noorden ligt de temperatuur rond 7-8 graden. De wind draait in de ochtend van zuidoost naar zuidwest en is aanvankelijk matig of vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de middag neemt de wind tijdelijk af.

In de nacht naar dinsdag zijn er eerst enkele opklaringen, maar neemt de bewolking spoedig toe. In de vroege ochtend gaat van het westen uit regenen. Het minimum ligt rond de 4 graden. De wind draait van zuidwest naar zuid en neemt toe naar matig, 3-4 Bft., aan zee en op het IJsselmeer tot krachtig, 6 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Een golvend koufront, behorend bij een depressie tussen IJsland en Schotland, ligt om 6 UTC boven de zuidwestkust en om 12 UTC boven het noordoosten van het land. Vanmiddag is de lucht enigszins onstabiel en kan een enkele bui tot ontwikkeling komen. Vanuit het westen nadert een volgende frontale storing, die dinsdagochtend in het westen de eerste regen veroorzaakt. Dinsdag wordt een natte dag met een slepend koufront over ons land.

De komende dagen zien we een meanderende hoogtestroming, waarin verschillende lagedrukgebied met bijbehorende frontensystemen boven ons land trekken. Aan de zuidflank van de desbetreffende storingen wordt zachte en vochtige lucht onze richting uitgestuwd, hetgeen een aanhouden van een tamelijk zacht, maar wisselvallig weertype inhoudt. Een enkele trekrug kan voor tijdelijke koude nacht zorgen, maar timing, positie alsmede de amplitudes van de ruggen en troggen van de Rossbygolven zullen een essentiële rol spelen in de deterministische verwachting. In de kansverwachtingen lijkt de terminologie van het aanhouden van het tamelijk zachte en licht wisselvallige weertype het meest recht te doen aan de EPS-berekeningen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen bepaalt een nieuw regengebied ons weerbeeld. Het regengebied breidt zich snel uit over het land en in de vroege ochtend regent het vrijwel overal. In de loop van de middag kan het even iets opklaren en gaat de regen over in buien. De aanwezigheid van de bewolking, maakt het geheel een miezerige, grijze dag. De temperatuur doet ook niet echt winters aan met waarden tussen 8 en 11 graden. De wind is zuidelijk en matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5, aan zee en op het IJsselmeer waait het hard, mogelijk stormachtig, 7 tot 8 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met zaterdag:

Woensdag zal het ook niet helemaal droog blijven. Het regengebied wat dinsdag voor veel neerslag zorgt, trekt pas in de ochtend naar Duitsland weg. Daarachter vallen een aantal buien, waarbij onweer niet uitgesloten is. In de loop van de middag neemt ook de buiigheid af. De wind draait naar het westen en neemt in kracht af. Het wordt 8-11 graden.

Daarna krijgt een hogedrukgebied het voor het zeggen. Met een zuiden tot zuidwestelijke aanvoer wordt zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperaturen in de dubbele cijfers komen te liggen. Enkele storingen kunnen wel in de buurt van ons land komen, waardoor er geregeld bewolking aanwezig is en er af en toe ook wat lichte neerslag kan vallen.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 60 %) op een overgang naar een meer rustig en droger weertype met temperaturen nog steeds boven de normale waarden.

Meteo Delfzijl - G. Molema.