Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 03-02-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend staan we aan het begin van een droge dag met af en toe wat zon. Er zijn wel wolkenvelden aanwezig met name in de westelijke helft van het land. De temperatuur ligt vanochtend rond het vriespunt en zal in de loop van de ochtend licht gaan stijgen. De wind, zuid tot zuidoost, is matig, 4 Bft., aan zee en op het IJsselmeer krachtig of hard, 6-7 Bft.

Vanmiddag loopt de temperatuur op tot maximaal 5-6 graden. Deze temperatuur lijkt vrij aardig maar de krachtige zuid- tot zuidoostelijke wind, 6-7 Bft., maakt het voor het gevoel een stuk kouder. Het is wisselend bewolkt waardoor de zon er af en toe nog goed doorheen kan komen.

Vanavond en vannacht overheerst de bewolking in het westen van het land. Gedurende de nacht neemt in het hele land de bewolking van het zuidwesten uit toe en gaat het af en toe regenen. In het noordoosten en oosten is het nog lange tijd vrij helder en ligt het kwik 1 à 2 graden boven nul. Elders is het een graad of 4.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Met een verder krimpende stroming naar een zuid tot zuidoostelijke richting wordt geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Het golvend koufront van een depressie die tussen IJsland en Schotland ligt, komen langzaam dichterbij. Een heel klein laagje ontwikkelt zich vanavond boven de Golf van Biskaje in het front. Front passeert maandag in de (vroege) ochtend en is eigenlijk twee fronten kort achter elkaar (zie analyse, in tijdreeksen dubbele windsprong en in verticale doorsnedes gaat het ijsaanzettingsniveau in 2 stappen omlaag). Bij frontpassage is het laagje een vore geworden met aan beide kanten een sterk windveldje. Later op de dag bereikt een trog Nederland.

Maandag komen we weer in een meanderende zuidwestelijke hoogtestroming, met een sturend laag ter hoogte van IJsland, waarmee opnieuw zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd. In deze situatie verandert daarna in eerste instantie weinig. Later in de week stijgt de druk weer in onze omgeving en tegen het einde van de periode trekt het hoog terug naar de oceaan en komt er een sterke noordelijke stroming op gang.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend overheerst de bewolking en regent het af en toe. 's Middags laat de zon zich weer zien en is er nog een kleine kans op een bui. Het wordt dan zo'n 8 graden. De wind draait in de ochtend van zuidoost naar zuidwest en is matig of vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met vrijdag:

Na morgen stijgt de temperatuur nog wat verder. De wind waait uit het zuidwesten, waardoor Nederland in nog zachtere lucht terechtkomt. Wel blijft het weerbeeld wisselvallig met regen en wind. De temperaturen liggen tussen de 5 en 10 graden.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op een overgang naar een rustiger en droger weertype met een temperatuur die waarschijnlijk nog steeds boven de normale waarden ligt.

Meteo Delfzijl - G. Molema.