Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 01-02-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag waait het nog flink, zeker aan zee. Aan de noordwestkust kan het opnieuw tot storm komen, 9 Bft., uit het westzuidwesten. Boven land is het een stuk rustiger. Daar zal maximaal 5 Bft. (vrij krachtig) gehaald gaan worden. In de ochtend is er hier en daar een bui. Deze trekken naar het oosten weg en in de middag klaart het dan op veel plekken op. Alleen in het noorden kan overdag nog een bui voorkomen. Het wordt wat kouder vandaag, een graad of 5-6.

Vanavond neemt de buiigheid toe. Dat geldt ook voor de kans op winterse neerslag. Bovendien is onweer mogelijk. In de nacht van vrijdag op zaterdag bepalen winterse buien het weerbeeld. Flinke hoeveelheden, zoals eerder deze week verwacht, zullen er echter niet gaan vallen. De wind, tijdelijk uit noordwest, neemt verder af en tegen de ochtend is de wind aan zee afgezwakt tot krachtig of hard, 6-7 Bft.. De temperatuur ligt dan rond of net iets boven het vriespunt.

Synoptische ontwikkeling:

Stormdepressie (955 hPa) boven de Noordelijke Noordzee trekt verder oostwaarts en vult daarbij wat op. Bijbehorend frontaal systeem ligt inmiddels boven Duitsland. Daarachter wordt met een zuidwestelijke aanvoer polaire onstabiele lucht aangevoerd. In die stroming trekt vanavond een BB-OCCL over ons land met daarna een naar NW draaiende stroming en aanvoer van koudere lucht. Morgenmiddag trekt zwakke rug van hogedruk vanaf de Noordzee oostwaarts.

Stormdepressie boven de noordelijke Noordzee trekt verder, geleidelijk opvullend, oostwaarts. Bijbehorend koufront ligt al oost van ons land en er wordt onstabiele polaire lucht aangevoerd. In die stroming trekken vandaag en zaterdagnacht enkele troggen over ons land waarop de buiigheid extra getriggerd wordt. Daarna trekt een zwakke rug van hogedruk over de Noordzee. Na passage van deze rug komen we weer in een zuidwestelijke stroming, met een sturend laag ter hoogte van IJsland, waarmee weer zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd. In deze situatie verandert daarna in eerste instantie weinig. Later in de week stijgt de druk weer in onze omgeving."

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Langzaam wordt de lucht kouder. In de vroege ochtend kan er in het westen een (natte) sneeuwbui gaan voorkomen. Daarna kan dit in heel het land gebeuren. Het noorden heeft de meeste kans op sneeuw. Doordat de temperatuur het vriespunt gaat naderen blijft de sneeuw waarschijnlijk liggen. Flinke hoeveelheden, zoals eerder deze week verwacht, zullen er echter niet gaan vallen. In het zuiden en midden van het land klaart het zaterdagmiddag goed op. Met een temperatuur van 2-4 graden, gecombineerd met zon en een matige wind wordt het zaterdag best een mooie winterdag. Verder waait er een matig westenwind, 4 Bft.

Zondagnacht gaat het op de meeste plekken in Nederland licht vriezen. Alleen aan de kust kan het kwik boven nul blijven hangen.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met woensdag:

Zondag is het waarschijnlijk heel de dag droog. Het is bewolkt, met af en toe wat zon. Overdag is het weer een graad of 3. Zondagavond is het dan al weer gedaan met het winterse weer. Er komt vanaf de Noordzee zachte lucht ons land binnen. Het gaat regenen.

Na het weekend zijn we weer terug bij af. Grijs en wisselvallig weer. Met temperaturen die richting de 10 graden gaan.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (zo'n 70 %) op aanhoudend wisselvallig weertype met temperaturen boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.