Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 31-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is nu nog droog en vooral in de zuidoostelijke helft van het land komen nog brede opklaringen voor. Daar dan ook de laagste temperaturen; 1 graad boven het vriespunt. Elders ligt het kwik rond 3 graden. De wind is zuid tot zuidwest, matig, 4 Bft., en aan de kust meest krachtig, 6 Bft.

In de loop van de dag krijgen we met een actieve storing boven de noordelijke Noordzee te maken. De bewolking neemt vanochtend snel toe en later gaat het van het westen uit soms flink regenen. De temperatuur loopt op tot een graad of 6. De zuidwestenwind neemt boven land toe tot krachtig of hard, 6-7 Bft., en langs de kust tot een zuidwesterstorm, 9 Bft. In het Waddengebied en langs de Noord-Hollandse kust (buitengaats) staat vanmiddag mogelijk even een zware storm, 10 Bft. Verder komen boven land zware windstoten voor tot ongeveer 90 km/uur en in het noordwestelijk kustgebied zeer zware windstoten tot 105 km/uur. In de loop van de avond neemt de wind wat in kracht af.

In de nacht van donderdag op vrijdag komen er enkele buien voor. Het wordt ongeveer 4 graden. De wind neemt nog wat verder af, landinwaarts naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust naar krachtig of hard, 6-7 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Noord van Schotland een stormdepressie (actueel 964 hPa) die nog verder uitdiepend (om 12 UTC zo'n 950 hPa) OZO-waarts trekt en vanavond boven de noordelijke Noordzee komt te liggen. Het bijhorende koufront passeert in de loop van de middag met veel wind en regen ons land. Na passage een WZW-aanvoer van polaire onstabiele lucht. In die stroming trekt vrijdagavond een BB-OCCL over ons land met daarna een naar NW draaiende stroming.

Een zich snel ontwikkelend laag noord van Schotland trekt zuidoostwaarts en ligt vanmiddag boven het zeegebied tussen Shetland en Noorwegen. De kerndruk is dan gedaald tot 949 hPa. Bijbehorende koufront bereikt ons land in de loop van de middag. Achter dit front wordt met een west tot noordwestelijke stroming koude en onstabiele lucht aangevoerd. Zaterdag trekt een zwakke rug van hogedruk over de Noordzee. Na passage van deze rug komen we weer in een zuidelijke stroming, met een sturend laag ter hoogte van IJsland, waarmee weer zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd. In deze situatie verandert daarna voorlopig weinig.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Vrijdag overdag komt er nog een enkele (hagel)bui voor, maar in de avond volgen meer buien waarbij ook hagel en onweer mogelijk zijn. De wind draait van zuidwest naar west en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., aan de kust krachtig tot hard, 5-6 Bft. Het wordt ongeveer 4-5 graden.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

Zaterdagnacht gaat het eerst regenen, daarna gaat de regen over in sneeuw. ’s Nachts sneeuwt het in heel het land. Zaterdag is de kans op sneeuw het groots in het noorden en midden van het land. Omdat de temperaturen dicht bij het vriespunt liggen blijft de sneeuw waarschijnlijk liggen. In het zuidwesten klaart het in de loop van de dag op.

Ook zondag is het nog koud, maar droog. Het wordt maximaal 2 graden. Met de zon erbij is het dan eigenlijk een hele mooie winterdag. Na het weekend wordt het al weer zachter met temperaturen die op maandag liggen rond 7 graden.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (meer dan 80 %) op wisselvallig weer met temperaturen die weer oplopen tot boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.