Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 30-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag is het gedaan met het droge weer. Vanochtend regent het in heel het land. In de middag draait de wind naar het noordwesten en trekken opklaringen ons land binnen. Dit betekent niet dat het dan droog wordt, er kan nog steeds een bui voorkomen, vooral in het noorden van het land. De wind draait in de ochtend van zuidwest naar noordwest en is boven land meest matig, 4 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer, vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. De middagtemperatuur ligt rond de 6 of 7 graden. Het weer van vandaag is kinderspel vergeleken met wat er de komende dagen staat te gebeuren.

De nacht van woensdag op donderdag is het droog met opklaringen. Het koelt af naar een graad of 3. De wind is zuidwestelijk, zwak tot matig, 2-3 Bft., en aan de kust vrij krachtig of krachtig, 5-6 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Nabij IJsland ontwikkelt zich een depressie die, flink uitdiepend, naar het oosten trekt en donderdagmiddag boven de noordelijke Noordzee komt te liggen.

Een zich snel ontwikkelend laag bij IJsland ligt donderdag middag boven het zeegebied tussen Shetland en Noorwegen. De kerndruk is dan gedaald tot 952 hPa. Bijbehorende koufront bereikt ons land donderdag aan het eind van de middag. Achter dit front wordt met een west tot noordwestelijke stroming koude en onstabiele lucht aangevoerd. Zaterdag trekt een zwakke rug van hogedruk over de Noordzee. Na passage van deze rug komen we weer in een zuidelijke stroming, met een sturend laag ter hoogte van IJsland, waarmee weer zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd. In deze situatie verandert daarna voorlopig weinig.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Donderdag krijgen we met een actieve storing boven de noordelijke Noordzee te maken. De bewolking neemt snel toe en later in de ochtend gaat het van het westen uit regenen. De temperatuur loopt op tot maxima tussen de 5 en 7 graden. Vanaf de middag trekt de wind aan. Boven land staat een krachtige tot harde wind. Aan de kust waait het stormachtig, 8 Bft. Misschien wordt 9 Bft. bereikt, wat betekent dat de eerste storm van 2008 een feit is. De grootste kans hierop hebben het Waddengebied en de Noord-Hollandse kust. Samen met de wind komt de regen. Er kunnen fikse buien gaan voorkomen. Daarnaast komen er dan windstoten voor tot ongeveer 90 km/uur, in het noordwesten mogelijk tot 100 km/uur. Weer om binnen te blijven dus.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met maandag:

Vrijdag in de ochtend is het nog meest droog, daarna vallen er weer buien. Aan het begin van de avond trekt vanuit het noorden een koudefront ons land binnen. De regen gaat dan over in natte sneeuw. Later op de avond en in de nacht blijft de sneeuw ook liggen.

Ook op zaterdag valt er sneeuw. Het meeste in het westen. Het wordt daar overdag een graad of 3 dus het is de vraag of deze ook blijft liggen. Landinwaarts is de kans groter dat het wit blijft, daar daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt.

Ook zondag is het nog koud. Daarna lijkt het weer wat zachter te worden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (meer dan 80 %) op wisselvallig weer met temperaturen die weer oplopen tot boven normaal.

Meteo Delfzijl - G. Molema.