Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 29-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het blijft vandaag meest bewolkt en neerslag wordt niet verwacht. Als de zon door komt, is de kans daarop het grootst aan de westkust. De middagtemperatuur ligt rond de 7 of 8 graden. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, 2-3 Bft., langs de kust meest matig, 4 Bft. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk toe tot matig, 3-4 Bft., langs de kust tot matig of vrij krachtig, 4-5 Bft., en langs de Wadden later mogelijk tot 6 Bft.

Vannacht wordt de bewolking dikker en het gaat van het westen uit regenen. De minimumtemperatuur ligt rond de 4 graden.

Synoptische ontwikkeling:

Een laag ter hoogte van IJsland en een hoof boven Frankrijk zorgen voor een zuidwestelijke stroming. Een golvend koufront, dat om middernacht boven het noorden van Ierland en Schotland lag trekt naar het oosten en ligt vannacht om 4 uur lokale tijd op de Hollandse kust. Het hoog boven Frankrijk neemt in betekenis af en wordt vervangen door een krachtig hoog ten noorden van de Azoren.

Woensdag ontwikkelt zich nabij IJsland een lagedrukgebied dat zeer snel uitdiept. Dit laag trekt naar het zuidoosten en ligt donderdag tussen de Shetland en Noorwegen. Bijbehorende koufront passeert ons land vrijdagochtend. Achter dit front wordt met een west tot noordwestelijke stroming koude en onstabiele lucht aangevoerd. Zondag trekt een zwakke rug van hogedruk over de Noordzee. Na passage van deze rug komen we weer in een zuidwestelijk stroming, met een sturend laag ter hoogte van IJsland, waarmee weer zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag trekt de neerslag weg en wordt het wisselend bewolkt. Er kunnen wel een paar buien tot ontwikkeling komen. De maximum temperatuur komt uit op ongeveer 7 graden aan de kust, verder landinwaarts wordt het niet veel warmer dan 5 graden. De wind, draait in de ochtend van zuidwest naar noordwest en is boven land meest matig, 4 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer, vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met zondag:

Donderdag wordt het anders. Het belooft dan een onstuimige dag te worden met veel regen en vooral veel wind. Aan de kust gaat het stormachtig waaien, 8 Bft. Ook boven land zal de wind behoorlijk van zich doen spreken. De temperaturen blijven hangen rond de 7 graden.

Vrijdag krijgen we te maken met weer dat meer aan de winter doet denken. Gedurende de dag komt dan koude lucht ons land binnen zetten. Dit verhoogt de kans op winterse neerslag in de vorm van (natte) sneeuw.

Het weekend blijft gehuld in de koudere lucht. Het kwik daalt naar 2-5 graden. Na de zeer zachte januarimaand met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden (3,5 graden boven normaal) doet februari dus een kleine poging om de winter toch nog op gang te brengen. Het zal bij een poging blijven want na het weekend wordt het waarschijnlijk weer zachter.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Terugkeer naar wisselvallig weer met temperaturen die weer oplopen tot rond of net boven normaal. Grote kans (ca. 80%) op het continueren van het zachte en wisselvallige weertype.

Meteo Delfzijl - G. Molema.