Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief


Volgende update 26-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend drijven er wolkenvelden over ons land en zijn opklaringen spaarzaam. Wel blijft het waarschijnlijk overal droog. Na een vrij zachte nacht waarbij de temperaturen bleven hangen rond de 7 graden, loopt het kwik langzaam op richting de dubbele cijfers.

Het is vanmiddag goed weer om buiten uit te waaien. Er staat een krachtige en vlagerige westelijke wind, 6 Bft. Op de Wadden wordt de wind zelfs hard of stormachtig, 7-8 Bft. De bewolking overheerst, maar vooral in het zuiden en midden van het land kan de zon soms ook tevoorschijn komen. Het noorden komt er daarentegen iets minder goed vanaf omdat hier een regengebied de Waddeneilanden schampt. Deze januarimaand blijft grossieren in hoge temperaturen want op veel plaatsen worden met 10 graden weer de dubbele cijfers gehaald.

Komende avond en nacht blijft het zacht. Bewolking en wind beletten het de lucht om sterk af te koelen, waardoor het kwik blijft steken bij 5 graden in Zuid-Limburg tot 7 graden elders in het land. Ten zuiden van de grote rivieren is een opklaringen mogelijk, maar elders overheerst de bewolking en in het noordoosten zelfs wat regen.

Synoptische ontwikkeling:

Krachtig hogedrukgebied boven Frankrijk ligt vrijwel stil. Op de noordflank van dit hoog wordt met een stevige westelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Het polaire front boven de Noordzee en Britse Eilanden komt niet veel zuidelijker dan het noorden van ons land. Morgen ligt het front ten oosten van ons land.

Op de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk wordt met een westelijke stroming zachte lucht aangevoerd. Golvend polair front bevindt zich de komende twee dagen dichtbij of net over het noorden van ons land, daarna trekt het verder oostwaarts. Na dinsdag neemt het hogedrukgebied in betekenis af waarna in de loop van woensdag een depressie van IJsland richting Schotland trekt om donderdag boven de Noordzee aan te komen. Dan blijft het laag een aantal dagen daar "rondtollen".

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Ook zondag blijft het stevig doorwaaien uit het westen. De wind is dan matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., aan zee meest krachtig, 6 Bft. De wind zal later in de middag en avond beduidend afnemen. De bewolking overheerst, al neemt in de loop van de dag wel de kans op een vriendelijke opklaring toe. Het noordoosten, met name Friesland, Drenthe en Groningen, moeten in de ochtend nog wat regen verwerken, maar ook hier lijkt het in de middag droog te worden. Met een graad of 9 blijft het erg zacht voor de tijd van het jaar.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met donderdag:

De nieuwe week start vrij rustig omdat een hogedrukgebied boven het Europees continent haar invloed naar ons land uitbreidt. De wind neemt af en we gaan over naar een nevelig weertype met ’s nachts zelfs een aanzienlijke kans op mist. Overdag blijft het zacht met een graad of 8, maar ’s nachts kan het tijdens een opklaring al wat verder afkoelen tot een graad of 2. Vorst op grote schaal is echter zeker niet aan de orde.

De lange termijn lijkt ook (vrij) zacht te verlopen. Depressies vanaf de Atlantische Oceaan beïnvloeden ons weer in grote mate, waardoor de kans op zacht en wisselvallig weer groot is.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Kans op een overgang naar een guur weertype met buien, mogelijk met een winters karakter.

Meteo Delfzijl - G. Molema.