Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 25-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er geregeld zon, maar daarna komen er meer wolkenvelden. Uit de bewolking kan in het midden en noorden een nog wat regen vallen. Het zuiden krijgt de meeste zon en houdt het goeddeels droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 of 9 graden. De zuidwestenwind wordt in de loop van de dag boven land vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer hard, 7 Bft, aan de noordwestkust mogelijk zelfs even stormachtig, 8 Bft.

In de nacht van vrijdag op zaterdag neemt de zuidwestenwind maar iets in kracht af. Bovendien zijn er naast opklaringen ook nog wolkenvelden, waardoor de temperatuur ruim (zo'n 6 graden) boven nul blijft.

Synoptische ontwikkeling:

Met een vrij krachtige westelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. In de stroming trekt een weinig actief warmtefront, behorende bij een laag dat over de Noordzee naar Scandinavië verplaatst, mee, die vanochtend ons land passeert. Tot het eind van de periode blijven we in de warme sector, waarbij aangetekend dient te worden dat een bij het laag behorend koufront zaterdagavond het noord(oost)en van ons land schampt.

Tot en met zondag blijven we te maken hebben met een sterke zonale stroming, waarbij het polaire front over of net ten noorden van ons land ligt. Na het weekeinde zien we de 500 hPa hoogtestroming gaan meanderen. De Rossbygolven zijn echter lopende golven, hetgeen inhoudt dat met name timing van de passerende ruggen en troggen het dagelijkse weer bepalen. Ook de amplitudes en lengte van de golven zijn van belang en kunnen een indicatie geven hoe ver ons land zich in de polaire/subtropische lucht bevindt. Toch zien we dat de polaire jet in het algemeen voor het overgrote deel van de tijd ten noorden dan ten zuiden van ons land wordt berekend, wat toch de grootste kans op aanhoudend tamelijk zacht weertype betekent.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Zaterdag is er in het algemeen veel bewolking en zacht met maxima van ongeveer 9-10 graden. Overdag blijft het droog, maar in de loop van de avond is er in het noorden kans op wat regen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer hard, 6 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met woensdag:

Zondag is het een tikje grijzer en natter dan zaterdag. Daar staat tegenover dat de wind afgenomen is. Het wordt opnieuw 9 graden.

Na het weekend houdt het zachte en licht wisselvallige weer nog even aan. Zoals de kaarten nu op tafel liggen ziet het er naar uit dat februari wat kouder van start zal gaan, of dat ook het gewenste winterweer oplevert is nog zeer de vraag.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Kans van ca. 70% op het continueren van het wisselvallige en tamelijk zachte weertype met temperaturen iets boven de langjaargemiddelde waarden.

G. Molema - Meteo Delfzijl