Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 24-01-2008 ± 22:00 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt rond de 8 of 9 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer, krachtig tot hard, 6-7 Bft..

Vandaag overdag trekt een storing over ons land. Dit gaat gepaard met af en toe regen. In de loop van de middag trekt de storing naar Duitsland en vanuit het westen bereiken dan brede opklaringen ons land. Het wordt ongeveer 9 graden. De wind is zuidwestelijk, matig, 4 Bft., aan de kust krachtig, 6 Bft. De wind draait later van zuidwest naar west en neemt in het Waddengebied tegen de avond toe tot hard, 7 Bft.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opklaringen en daalt landinwaarts de temperatuur tot rond het vriespunt.

Synoptische ontwikkeling:

In een zuidwestelijke stroming wordt in een brede, warme sector vochtige en zachte lucht aangevoerd. Een koufront (zelfs een dubbel koufront) in koude-advectie boven Engeland komt naderbij en bereikt vanochtend het noordwesten van het land en verlaat eind vaan de middag het zuidoosten. In het front kunnen kleine, stabiele golfjes ontstaan die de exacte timing van het front lastig maken, (kan zomaar wat later worden) en die lokaal ook wat meer neerslag geven. Achter het front aanvoer van significant drogere polaire lucht.

Tot en met het weekeinde blijven we te maken hebben met een sterke zonale stroming, waarbij meestentijds het polaire front over of net ten noorden van ons land ligt. Na het weekeinde zien we de 500 hPa hoogtestroming gaan meanderen. De Rossbygolven zijn echter lopende golven, hetgeen inhoudt dat met name timing van de passerende ruggen en troggen het dagelijkse weer bepalen. Ook de amplitudes en lengte van de golven zijn van belang en kunnen een indicatie geven hoe ver ons land zich in de polaire/subtropische lucht bevindt. Toch zien we dat de polaire jet in het algemeen voor het overgrote deel van de tijd ten noorden dan ten zuiden van ons land wordt berekend, wat toch de grootste kans op aanhoudend te zacht weertype betekent.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is de wind de factor van belang in het weer. Er ligt dan een orkaandepressie aan de kust van Noorwegen, waar wij ook van mogen meegenieten. Zij het in iets mindere mate. Er is overdag geregeld zon en het blijft dan bijna overal droog. Alleen het noorden maakt kans op een bui. Het wordt 5 graden in Limburg tot 8 graden aan de westkust. De wind waait uit het zuidwesten en is overdag boven land vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft, aan de kust en op het IJsselmeer hard, 7 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met dinsdag:

De droge lucht die boven ons land hangt zorgt ervoor dat het weekend een vriendelijke aanblik heeft. Op zaterdag waait het nog flink, maar deze neemt gedurende de dag in kracht af. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af. De paraplu’s kunnen in de bak blijven, want het is grotendeels droog.

Zondag lijkt de mooiste dag te gaan worden. Met middagtemperaturen van 8 tot 9 graden blijft het in het weekend wel onverminderd zacht.

Maandag lijkt nog overwegend droog te blijven maar op dinsdag nemen de neerslagkansen al weer toe. De wind blijft in de zuidwesthoek zitten en met temperaturen rond de 8 of 9 graden lijkt het herfst.

Na aanstaande dinsdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Kans van ca. 60% op het continueren van het wisselvallige en tamelijk zachte weertype met temperaturen rond of iets boven de langjaargemiddelde waarden.

G. Molema - Meteo Delfzijl