Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 22-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Aan een lange regenperiode komt vandaag een einde. Het wordt echt een aardige dag. De zon is vandaag weer eens te zien en het blijft verder op de meeste plaatsen de hele de dag droog. De wind is in de afgelopen nacht gedraaid en voert vanuit het noordwesten opklaringen ons land binnen. De wind, noordelijk, is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., op het IJsselmeer en aan de kust krachtig, 6 Bft., en neemt in de loop van de dag iets af en draait in de avond geleidelijk naar west tot zuidwest. Het is iets frisser dan de afgelopen tijd. Het kwik blijft vandaag steken rond de 6-8 graden. Een dagwaarde die hoort bij deze tijd van het jaar.

Woensdagnacht neemt de bewolking toe en valt er eerst wat lichte regen. Plaatselijk kan er in de nacht wat lichte vorst optreden. De zuid- tot zuidwestenwind is eerst matig, 3-4 Bft., later langs de kust weer toenemend naar krachtig, 6 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de noordwestkust van Duitsland trekt opvullend naar het oosten weg. Op de westflank van dit laag zwaait een occlusie van noord naar zuid over ons land en wordt na passage (04 UTC) ervan koudere en drogere lucht aangevoerd. Een trekrug trekt in de loop van de dinsdagavond over ons land en laat de stroming draaien van noord naar zuidwest. Na passage van de rug bereikt een warmtefront ons land en zorgt in de eerste helft van woensdag voor wat neerslag. In de loop van woensdag bevindt ons land in een tamelijke bewolkte warme sector.

Vrijwel tot het einde van de meerdaagse periode hebben we te maken met een zonale stroming, waarbij het polaire front over of dicht bij ons land blijft liggen. Boven Zuid-Europa ligt een gordel van hogedrukgebieden. Vanaf het weekeinde zien we een uitbreiding van de hogedruk boven Iberisch Schiereiland richting ons land hetgeen voor een tijdelijk stabilisatie zorgt. De rug lijkt boven ons land geen lang leven beschoren te zijn, want de rugas verplaatst zich tamelijk snel naar het oosten en maakt de weg vrij voor een licht meanderende zonale stroming met opnieuw aanvoer van tamelijk zacht maritieme lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is het al weer gedaan met de aardigheid. Bewolking voert de boventoon en er kan af en toe en bui vallen. Het goede nieuws is dat de hoeveelheid neerslag niet zo groot is als de afgelopen dagen. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, 4 Bft., langs de kust krachtig, kracht 6 Bft. Het wordt 6-8 graden.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met zondag:

Donderdag is het grijs en bewolkt. Het wordt dan 8 graden.

Vrijdag lijkt er wat droger uit te gaan zien. De temperatuur zakt een graad of 2 en de zon toont zich tussen de bewolking door.

De vooruitzichten voor het weekend zijn niet slecht. Grotendeels droog en zo nu en dan zon. Het waterballet van afgelopen weekend lijkt dus geen vervolg te gaan krijgen.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op het continueren van het zachte en wisselvallige weertype.

G. Molema - Meteo Delfzijl