Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update 21-01-2008 ± 20:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

We hebben nog steeds te maken met een frontale zone boven ons land. Vandaag heeft vooral het noorden te maken met veel regen. Er valt hier mogelijk nog 20 tot 40 mm regen. Ook elders blijft het niet droog, maar het regent minder hard en minder vaak. De temperatuur ligt tussen 8 graden in het noorden en 12 in het zuiden. De wind is zuidwestelijk, matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. en aan de kust krachtig, 6 Bft., en vanmiddag en vanavond enige tijd hard, 7 Bft.

In de nacht van maandag op dinsdag raken we eindelijk van de frontale zone en de hierbij horende regen af. De wind draait naar noord tot noordwest en neemt in de loop van dinsdag af tot meest matig, 4 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer tot (vrij)krachtig, 5-6 Bft. De minimumtemperatuur ligt rond de 6 graden.

Synoptische ontwikkeling:

In een westelijke stroming ligt een brede frontale zone boven het noorden van het land. Deze vormt de begrenzing met koudere en drogere lucht in het noorden. Vandaag trekt een frontale golf over Ierland via het uiterste noorden van ons land oostzuidoostwaarts. Ongeveer 100 km ten noordoosten van dit laag bevindt zich een zadelgebied. Aan de oostzijde van het laag verscherpt de frontale vore. Aan de zuidzijde van het laag bevindt zich een zwak koufront. Dit passeert vanavond ons land vanuit het westen. Aan de westzijde van het laag bevindt zich ook een westwaarts gerichte frontale vore. Hierin ligt een back-bent occlusie. Deze passeert dinsdagnacht ons land vanuit het noorden. Het geheel wordt gevolgd door een afvlakkende rug van hogedruk. De as hiervan ligt woensdag 00 UTC boven het oosten van het land.

Gedurende de gehele periode hebben we te maken met een zonale stroming. Tot en met maandag ligt een brede frontale zone dicht in de buurt van ons land. In de nacht naar dinsdag trekt een storing over het noorden van het land waarna we in de polaire lucht komen. Een rug van hogedruk dinsdag over Engeland oostwaarts. Woensdag komen we al onder invloed van het warmtefront van een volgende depressie bij IJsland. De as van de straalstroom verplaatst zich naar ongeveer 60-65 graden NB. Donderdag passeert een koufront van een depressie bij IJsland met bijbehorende hoogtetrog. Vervolgens trekt een hoog van de Oceaan via Frankrijk naar het Alpengebied. Het beïnvloedt tot en met maandag 28 januari het weer bij ons. Dinsdag 29 januari passeert het koufront van een depressie op de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Aan de noordoostflank van een nieuw hoog op de Oceaan krijgen we vervolgens met een noordwestelijke stroming te maken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen lijkt de eerste droge dag te worden in 4 dagen tijd. In de ochtend regent het eerst nog, maar al snel klaart het vanuit het westen wat op. In het oosten van het land is het dan nog regenachtig. In de loop van de ochtend lost de bewolking ook daar op en in de middag kan de zon zich nog even laten zien. De temperatuur doet een klein stapje terug en blijft hangen rond 6-7 graden. Dit blijft echter te zacht voor de tijd van het jaar. De wind draait naar noord tot noordwest en neemt in de loop van dinsdag af tot meest matig, 4 Bft., en aan de kust en op het IJsselmeer tot (vrij)krachtig, 5-6 Bft.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met zaterdag:

Woensdag verloopt opnieuw regenachtig. In de vroege ochtend nadert vanuit het westen een nieuw front, dat snel over het land uitbreidt. Het front blijft opnieuw wat hangen, wat zorgt dat het de hele dag blijft druppelen. De temperatuur stijgt opnieuw naar waarden met dubbele cijfers.

Na donderdag lijkt een hogedrukgebied grip te krijgen op onze omgeving. De stroming blijft westelijk, en regenzones trekken vlak langs het noorden van het land weg. Hierdoor blijft het voorlopig toch nog wisselvallig.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend zacht. De dagelijkse kans op neerslag ligt tussen 70 en 90%

G. Molema - Meteo Delfzijl