Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 21-05-2024 om ± 22:00 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend kan het met name in het westen eerst nog plaatselijk mistig zijn, maar deze mist lost snel op. Het wordt vrij zonnig, alleen in het zuiden is er wat meer bewolking. In de noordelijke helft staat een matige wind. 3-4 Bft., uit het oosten, elders is er weinig wind. Vanmiddag zijn er in de noordelijke helft van het land zonnige perioden en blijft het droog. In het zuiden raakt het in de loop van de middag bewolkt en ontstaan enkele regen- en onweersbuien. Bij deze buien zijn hagel en windstoten mogelijk en kan er in korte tijd veel regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 25°C, in het uiterste zuiden enkele graden lager. De wind is overwegend matig, 3-4 Bft., en komt uit het noorden tot oosten. In het Waddengebied staat een vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noordoosten. Bij onweersbuien kunnen windstoten optreden tot ongeveer 70 km/uur. Vanavond breiden de regen- en onweersbuien zich over het hele land uit. Plaatselijk kan veel regen vallen en zijn ook hagel en windstoten mogelijk. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht zijn er perioden met regen. Vooral in het noorden en westen is ook nog onweer mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit uiteenlopende richtingen.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoogtelaag boven de westelijke helft van Frankrijk trekt langzaam noordwaarts en komt in de loop van woensdag boven de Engelse oostkust te liggen. De hoogtestroming is zuidoostelijk en wordt woensdag meer zuidelijk. Aan de grond beslaat het laag een groot deel van Frankrijk en Midden-Europa, met een vore boven het zuidwesten van ons aandachtsgebied. Op nadering van een uitdiepend thermisch laag dat dinsdag en woensdag over Duitsland en Nederland noordwestwaarts trekt wordt de stroming in de grenslaag oostelijk. Aan de noordwestkant van dit thermische laag ligt een OZO-WNW georiënteerde vore, die komende middag het zuiden bereikt. Aan de zuidkant van het thermische laag en de vore ligt een occlusie. Deze trekt in de nacht naar woensdag over Nederland noordwaarts. Woensdag trekt het thermische laag naar de Engelse oostkust, waar het Franse hoogtelaag dan ook is aangekomen. Onderin voert een zuidwestelijke stroming dan maritiem polaire lucht aan.

Het stromingspatroon blijft voorlopig geblokkeerd met een omvangrijk hoog boven Oost-Europa en een Azorenhoog dat daar af en toe een brug mee vormt. Boven het westelijke en centrale deel van het Europese continent blijft de stroming licht cyclonaal met vooral landinwaarts dagelijks ontwikkeling van enkele regen- en onweersbuien. Vanaf volgende week dinsdag lijkt deze relatieve lage druk zich wat meer richting de Balkan te verplaatsen, waardoor de hogedrukinvloed toeneemt. De as van hoge druk bevindt zich daarbij overwegend iets noord van ons land, met een noordoostcomponent in de wind.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt met in het noorden eerst nog regen. Ook in het zuidwesten regent het eerst nog. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, 3-4, aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag schijnt de zon af en toe. Ook komen enkele buien voor. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5, aan de westkust krachtig, 6 Bft.. Morgenavond zijn er perioden met zon en is er kans op een enkele bui. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Vanaf donderdag komt het dagelijks tot enkele buien, maar de lange droge dagdelen overheersen. Daarbij zal de zon geregeld schijnen. De temperatuur stijgt dan ’s middags naar gemiddeld 20°C en dit zijn helemaal geen verkeerde waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens de nachten is het ongeveer 11°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Waarschijnlijk (90% kans) blijft het aan de warme kant. De kans op een bui neemt iets af.

Meteo Delfzijl - Geert Molema