Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 28-03-2024 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er vrij veel bewolking en van het zuidwesten uit gaat het regenen. De wind is matig, 3-4, en komt eerst uit het zuidoosten, later uit het zuidwesten en wordt aan de kust dan krachtig, 6 Bft.. Vanmiddag komen er buien voor, een enkele met onweer. Hier en daar is er ook wat zon. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind komt uit het zuidwesten. Boven land is deze matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.. Vanavond blijft het vrijwel droog en komen er brede opklaringen. De wind komt uit het zuiden. Boven land is de wind matig, 3-4, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht begint droog, in de tweede helft gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Langs de kust staat een vrij krachtige wind, 5, langs de noordkust is de wind krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een sturend lagedrukgebied (Nelson) tolt rond in de buurt van de Britse Eilanden. Aan de grond ligt de kern van Nelson boven het zuidwesten van Ierland en deze trekt vandaag via Wales naar Schotland. Bij ons voert een zuidelijke stroming polaire lucht aan. Een zwakke occlusie boven de westelijke Noordzee trekt noordwaarts en lost grotendeels op. Het koufront van een CAD boven België trekt kantelend noord(oost)waarts. Vandaag tussen 06 en 13 UTC trekt dit koufront noord(oost)waarts over ons land, kort gevolgd door een hoogtetrog. Donderdagavond bereikt een ingedraaide occlusie rond het hoofdlaag (Nelson) het zuidwesten van de FIR en blijft vrijdag golvend aanwezig boven zee. Een golf in het polaire front, die vanochtend west van Portugal ontstaat, trekt in de nacht naar vrijdag noordoostwaarts over Frankrijk. Vrijdag overdag trekt deze golf verder noordoostwaarts over Duitsland. Op hoogte ligt de golf noordwestelijker, zodat de frontale neerslag ons met name vrijdagochtend wel bereikt. Nieuwe golfvorming boven Frankrijk zorgt er vrijdagavond voor dat het front het zuidoosten weer als warmtefront nadert.

Het grootschalige stromingspatroon heeft in deze periode aanvankelijk een laag met bijbehorende hoogtetrog boven West-Europa en een hoogterug boven Oost-Europa en Turkije. Dit veroorzaakt wisselvallig weer in ons land met van tijd tot tijd regenstoringen die van zuid naar noord overtrekken. De eerste op zaterdag en de volgende op maandag. Zondag zitten we tussen twee storingen in en passeert in de nacht en vroege ochtend een rug. Vanaf dinsdag vlakken zowel de hoogtetrog als de hoogterug af en wordt de stroming west- tot zuidwestelijk. Eind volgende week neemt de hogedrukinvloed vanaf het Europese continent tijdelijk toe en kan warmere lucht onze omgeving bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er eerst perioden met regen. In de loop van de ochtend wordt het vrijwel overal droog en breekt de zon op steeds meer plaatsen door. De wind komt uit een zuidelijke richting en wordt matig, 3-4 Bft.. Langs de noordkust is de wind eerst nog krachtig, 6 Bft.. Morgenmiddag zijn er zonnige perioden. In de loop van de middag kan er in vooral het westen een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur wordt 14°C. Langs de noordwestkust neemt de wind tijdelijk weer toe naar krachtig, 6 Bft.. Morgenavond neemt de bewolking verder toe en komt er ook een enkele bui voor. De matige wind, 3-4 Bft., komt uit het zuiden. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Voor zaterdag is de verwachting nog enigszins onzeker. De scheiding van zeer zachte en beduidend koelere lucht ligt boven ons land of vlak ten westen van ons land. Bij een westelijke situatie is het in een groot deel van het land droog met een mix van wolken en zon. In het binnenland stijgt de temperatuur dan naar 16°C tot lokaal 20°C. In het westen is het bewolkt met kans op regen. In een wat meer oostelijk scenario komt het op veel meer plaatsen tot regen en komt de temperatuur overal een aantal graden lager uit.

Ook Eerste Paasdag bevindt zachte lucht zich boven Nederland. Waarschijnlijk wordt het op veel plaatsen 14°C tot 17°C. Aan zee is het mogelijk enkele graden koeler. Een groot deel van de dag lijkt droog te verlopen, maar vanuit het zuiden neemt de kans op buien later in de middag en avond toe.

Tweede Paasdag verloopt de dag mogelijk ronduit nat en krijgen we de zon nauwelijks te zien. De temperatuur ligt hierbij rond 13°C.

Na Pasen volgen enkele dagen met een mix van buien en zonnige momenten. De middagtemperatuur komt uit tussen 11°C en 14°C. Eind volgende week neemt de kans op hogere temperaturen toe.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarige gemiddelde. Rond zaterdag 6 april is er ca. 30% kans op middagtemperaturen van ruim 20°C.

Meteo Delfzijl - Geert Molema