Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 28-03-2024 om ± 08:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond kan in het noordoosten eerst nog wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog en zijn er opklaringen. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Komende nacht is het droog met opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. Aan de kust staat een meestal matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidoosten, landinwaarts is er weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een complex lagedrukgebied nabij Ierland (Nelson) ligt momenteel ten westen van Ierland en beweegt donderdag over Engeland noordwaarts. Een bijbehorend koufront ligt boven het uiterste oosten van ons land en trekt spoedig noordoostwaarts weg, maar blijft tot en met donderdagochtend boven het noorden van de FIR slepen. Een occlusie bereikt rond 17 UTC het zuidwesten en beweegt in activiteit afnemend noordwaarts over het land. Een randstoring met frontale zone (oorspronkelijke Cold Air Development) bevindt zich om 17 UTC boven het westen van Frankrijk. De randstoring trekt donderdag noordwaarts over de Britse Eilanden, het koufront wordt donderdagochtend rond 06 UTC boven het zuiden van ons land verwacht. Dit koufront trek snel noordwaarts om in de loop van de middag het noorden van de FIR alweer te verlaten, en wordt kort gevolgd door een hoogtetrog. Donderdagavond bereikt een ingedraaide occlusie rond het hoofdlaag (Nelson) het zuidwesten van de FIR.

Het hoogtepatroon heeft in deze periode aanvankelijk een laag boven de Britse Eilanden en een rug boven Oost-Europa. Dit veroorzaakt wisselvallig weer in ons land met van tijd tot tijd regenstoringen die van zuid naar noord overtrekken. Begin volgende week vlakt het hoogtelaag af en wordt de stroming zwak west- tot zuidwestelijk. Eind volgende week neemt de hogedrukinvloed vanaf het Europese continent mogelijk tijdelijk toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend trekt een gebied met bewolking en regen van zuidwest naar noordoost. In het oosten en noorden schijnt de zon eerst nog. De wind is matig, 3-4 Bft., en komt eerst uit het zuidoosten, later komt de wind uit het zuidwesten en is aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het in het noorden bewolkt met eerst regen. Elders schijnt de zon eerst, maar in de middag ontwikkelen zich enkele buien. Vooral in het noorden en oosten is daarbij kans op onweer en windstoten, mogelijk ook wat hagel. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. Morgenavond is er vooral in het noorden eerst nog een enkele bui. Verder zijn er flinke opklaringen. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Goede Vrijdag is het bewolkt en in de ochtend regent het enige tijd. De regen trekt naar het noorden weg, maar in de middag komt het nog tot enkele buien. Tussen de buien door breekt de zon door. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee krachtig, 6 Bft., en het wordt 12°C in het noorden en 14°C, lokaal 15°C in het zuiden.

Zaterdag ligt de grens van flink zachte en een stuk koelere lucht in onze omgeving. In de zachte lucht kan het kwik stijgen tot boven 15°C. In de koelere lucht wordt het slechts een graad of 12. Het weerbeeld laat een mix zien van wolken, wat zon en vooral in de middag enkele buien.

Zondag, Eerste Paasdag, valt af en toe regen, maar zeker in de middag breekt ook de zon door. Er waait een zwakke tot matige oosten- tot noordoostenwind, 3-4 Bft., en in de aangevoerde zachte lucht wordt het 14°C tot lokaal 18°C.

Ook Paasmaandag blijft het niet droog met van tijd tot tijd regen of enkele buien. Er staat en stevige wind en de temperaturen zijn weer wat lager met maxima van 12°C tot 16°C. Daarmee verloopt Pasen zacht, want temperaturen van een graad of 12 zijn gebruikelijk eind maart, begin april.

Ook na Pasen blijft het wisselvallig lenteweer met zon, wolken en regelmatig wat regen of enkele buien. De temperatuur komt weer op een wat lager niveau uit met maxima van 10°C tot 14°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarige gemiddelde. Rond zaterdag 6 april is er ca. 20% kans op middagtemperaturen van ruim 20°C.

Meteo Delfzijl - Geert Molema