Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 27-03-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er vrij veel bewolking. Plaatselijk valt er wat regen of motregen. Later in de ochtend wordt het in de zuidwestelijke helft van het land droog en kan daar de zon af en toe doorbreken. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, 2-3, langs de westkust soms vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag valt er in het oosten op veel plaatsen lichte regen. Verder is er vrij veel bewolking, maar is de zon vooral in het westen ook te zien. De maximumtemperatuur is ongeveer 12°C. De wind komt uit het zuiden en is matig, 3-4, langs de westkust soms vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond kan in het noordoosten eerst nog wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog en er zijn enkele opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het droog met opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. Aan de kust staat een meestal matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidoosten, landinwaarts is er weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een complex lagedrukgebied nabij Ierland (Nelson) is vrijwel stationair en bepaalt komende periode het weerbeeld. De stroming is op hoogte eerst zuidelijk. Een NNW-ZZO georienteerd koufront, om 05 UTC vanochtend rond de lijn Alkmaar-Utrecht-Nijmegen, vertoont enige golfvorming en trekt langzaam noordoostwaarts. Het front is vooral herkenbaar aan een windsprong en een band lage bewolking. Het trekt vandaag verder noordoostwaarts over Nederland en Duitsland. Na passage wordt wat koelere lucht aangevoerd in een ZZW-stroming. In de nacht naar donderdag trekt een inactieve occlusie over het land noordoostwaarts. Een wat actiever koufront trekt donderdag in de ochtend en de eerste helft van de middag over Nederland noordoostwaarts, gevolgd door een hoogtetrog.

Het hoogtepatroon heeft in deze periode aanvankelijk een laag boven de Britse Eilanden en een rug boven Oost-Europa. Dit veroorzaakt wisselvallig weer in ons land met van tijd tot tijd regenstoringen die van zuid naar noord overtrekken. Begin volgende week vlakt het hoogtelaag af en wordt de stroming zwak west- tot zuidwestelijk. Eind volgende week neemt de hogedrukinvloed vanaf het Europese continent mogelijk tijdelijk toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend trekt een gebied met bewolking en regen van zuidwest naar noordoost. In het oosten en noorden schijnt de zon eerst nog. De wind is matig, 3-4 Bft., en komt eerst uit het zuidoosten, later komt de wind uit het zuidwesten en is aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het in het noorden bewolkt met eerst regen. Elders schijnt de zon eerst, maar in de middag ontwikkelen zich enkele buien. Vooral in het noorden en oosten is daarbij kans op onweer en windstoten, mogelijk ook wat hagel. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. Morgenavond is er vooral in het noorden eerst nog een enkele bui. Verder zijn er flinke opklaringen. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt een dag met veel wolken en vooral later op de dag regen. De zuidenwind voert vrij zachte lucht aan. Ondanks het overwegend bewolkte weerbeeld wordt het 12°C tot 15°C. Ter vergelijking: maxima rond 11°C zijn gebruikelijk eind maart.

Voor het paasweekend is de verwachting vrij onzeker. De grens van flink zachte en een stuk koelere lucht bevindt zich in onze omgeving. In de zachte lucht kan het kwik stijgen richting 20°C. Vooral voor Oost-Nederland bestaat de kans hierop. In de koelere lucht wordt het slechts een graad of 13. Het weerbeeld bestaat uit wolken, af en toe zon en dagelijks kans op regen.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarige gemiddelde. Rond zaterdag 6 april is er ca. 20% kans op middagtemperaturen van ruim 20°C.

Meteo Delfzijl - Geert Molema