Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 27-03-2024 om ± 07:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het overwegend bewolkt. In het westen en zuiden is plaatselijk lichte regen mogelijk. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Komende nacht kan er plaatselijk wat (mot)regen vallen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt uit een zuidoostelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een complex lagedrukgebied nabij Ierland (Nelson) is vrijwel stationair en bepaalt komende periode het weerbeeld. De stroming is op hoogte zuidelijk. Een NNW-ZZO georienteerd koufront boven West-Frankijk vertoont enige golfvorming en trekt langzaam noordoostwaarts. Het front is vooral herkenbaar aan een band stratus. Het trekt in de nacht naar woensdag over Nederland en wordt net ten oosten van Nederland stationair. Na passage wordt wat koelere lucht aangevoerd in een ZZW-stroming. In de nacht naar donderdag trekt een inactieve occlusie over het land noordoostwaarts. Een wat actiever frontaal systeem trekt donderdagochtend over Nederland noordoostwaarts.

Het hoogtepatroon heeft in deze periode aanvankelijk een diep laag boven de Britse Eilanden met een trog richting ons land en een rug boven Oost-Europa. Dit veroorzaakt wisselvallig weer in ons land met van tijd tot tijd regenstoringen die overtrekken. Vrijdag beweegt de trog verder noordwaarts. Het laag en de rug bewegen iets meer westwaarts en een andere actieve trog schuift van de Atlantische Oceaan dichter naar de westkust van Spanje toe en blijft daar gedurende het paasweekend aanwezig. Aan de oostflank van deze trog stroomt warme lucht noordwaarts en de meeste buien concentreren zich op het zuidwesten van Europa. Het polaire front met wat regen ligt echter wel in de buurt van ons land. In de loop van tweede paasdag beweegt de rug oostwaarts en komt de trog weer in de buurt van ons land te liggen en de dagen daarna verandert er weinig in deze situatie en houdt de kans op (licht) wisselvallig weer aan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er vrij veel bewolking. Plaatselijk valt er wat regen of motregen. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, 2-3, langs de westkust soms vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag kan er in het oosten soms nog wat (mot)regen vallen. Verder is er vrij veel bewolking, maar van het westen uit breekt de zon ook door. De maximumtemperatuur is ongeveer 12°C. Morgenavond kan in het noordoosten eerst nog wat (mot)regen vallen. Elders blijft het droog en er zijn enkele opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag trekt vanuit het zuidwesten een regengebied over het land. Erachter volgen nog enkele buien, maar zijn er ook opklaringen. Het wordt op de meeste plaatsen 12°C of 13°C en er waait een matige tot aan zee soms krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft.. Aan de kust van Noord-Holland en op de Waddeneilanden blijft het kwik steken rond 10°C.

Vrijdag wordt een dag met veel wolken en vooral later op de dag regen. De zuidenwind voert vrij zachte lucht aan. Ondanks het overwegend bewolkte weerbeeld wordt het 12°C tot 15°C. Ter vergelijking: maxima rond 11°C zijn gebruikelijk eind maart.

Voor het paasweekend is de verwachting vrij onzeker. De grens van flink zachte en een stuk koelere lucht bevindt zich in onze omgeving. In de zachte lucht kan het kwik stijgen richting 20°C. Vooral voor Oost-Nederland bestaat de kans hierop. In de koelere lucht wordt het slechts een graad of 13. Het weerbeeld bestaat uit wolken, af en toe zon en dagelijks kans op regen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype. De temperaturen liggen rond het langjarige gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema