Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

14

Volgende update: 24-03-2024 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking. Er trekken buien over, een enkele met hagel en onweer. De wind komt uit het westen en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Vanmiddag houden de buien aan. Daarbij is er kans op hagel en onweer en kan de wind even flink uitschieten. Tussen de buien is de zon soms kort te zien. De maximumtemperatuur is ongeveer 8°C. De wind komt uit een noordwestelijke richting en blijft onveranderd van kracht. Vanavond neemt de buiigheid geleidelijk af. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht kan er in het noorden en oosten eerst nog een bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur daalt naar waarden tussen 2°C in het oosten tot 5°C in het noordwesten. De wind komt uit westelijke richtingen en is zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een laag ten zuiden van Noorwegen trekt zuidoostwaarts en verplaatst zich via de Duitse Bocht naar het noorden van Duitsland. Maandagochtend vult dit laag boven de Oostzee op. Rond dit laag stroomt maritiem polaire lucht over ons aandachtsgebied. Bijbehorende occlusie boven het oosten van het land trekt spoedig Duitsland in en een volgende occlusie trekt vanmorgen en aan het begin van de middag van noordwest naar zuidoost over het land. Hierachter passeert een hoogtetrog in de middag ons land die de neerslagactiviteit nog wat kan activeren. In de loop van de avond neemt de invloed van het laag af. Een rug boven Engeland bereikt ons land in de nacht naar maandag en passeert ons land in noordoostelijke richting gedurende de dag. Na passage wordt de stroming zuid(oost)elijk.

Het hoogtepatroon heeft een grote ZZO-NNW georienteerde hoogtrog boven de Britse Eilanden. Deze ligt aanvankelijk richting Spanje, waardoor er met een zuidelijke stroming zachte lucht naar ons toe gevoerd wordt. In de loop van de week beweegt de trog deze noordoostwaarts en vanaf woensdag ligt deze over ons land. Regenstoringen trekken hierdoor van tijd tot tijd over ons land. Vrijdag 29 maart wordt deze hoogtetrog weer over Spanje verwacht, maar het polaire front ligt aan de grond nog boven of dichtbij ons land. Zaterdag neemt de activiteit van dit front af door een zwakke rug. In de loop van het paasweekend of mogelijk net na het paasweekend beweegt de hoogtetrog weer richting ons land en neemt de wisselvalligheid toe. Vanaf woensdag 3 april is het erg onzeker waar de bovenlucht trog zich bevindt, maar is over het algemeen de stroming op hoogte cyclonaal.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan er op een enkele plek een lichte bui voorkomen. Er is vrij veel bewolking maar in de loop van de ochtend breekt de zon steeds vaker door. Er is weinig wind. Morgenmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 10°C. Morgenavond zijn er enkele opklaringen en is het droog. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag lijkt een zachte dag te worden met temperaturen die oplopen naar 12°C op de Wadden tot 15°C in het oosten en zuidoosten van het land. Normaal is het eind maart 10-12°C. Er trekt veel sluierbewolking over het land, waar de zon vooral in de ochtend nog goed doorheen kan schijnen. In de middag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten dikker. De wind waait meest matig, 3-4 Bft., uit het zuiden tot zuidoosten. In de avond stijgt vooral in het zuiden en zuidwesten de kans op een beetje regen.

Woensdag begint de dag bewolkt, waarbij een regenzone over het noordoosten van het land sleept. Vanuit het zuiden klaart het in de loop van de dag breed op, maar volgen ook enkele buien. Er waait een matige, 3-4, aan zee vrij krachtige, zuidenwind, 5 Bft., en het wordt 12°C à 13°C.

Donderdag en Goede Vrijdag verlopen wisselvallig met flink wat buien en enkele regenzones die over ons land heen trekken. Vooral donderdag waait het ook flink. De temperatuur komt uit tussen 10°C en 15°C. Als de zon op Goede Vrijdag in de middag doorbreekt kan het ruim 15°C worden, maar dat is nog erg onzeker.

In het paasweekend is de kans op lentedagen met maxima boven 15°C wel groot (80% kans). Vooral op eerste paasdag wordt het mogelijk zelfs 20°C of meer. De kans daarop is in het midden van het land ongeveer 25%. Ondanks de hogere temperaturen moeten we ook in het paasweekend rekening houden met buien en tussendoor schijnt dan de zon.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op een licht wisselvallig weertype. Aanvankelijk liggen de temperaturen waarschijnlijk (ruim) boven het langjarige gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema