Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 23-03-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend schijnt de zon af en toe. Er ontstaan steeds meer buien, een enkele mogelijk met hagel en onweer. De westenwind is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag trekken er veel buien over, vooral landinwaarts soms ook met hagel en onweer. Tussen de buien door is er ook wat zon. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. Vanavond wordt het landinwaarts geleidelijk overwegend droog, in de kustgebieden komen nog enkele buien voor. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht trekken buien van west naar oost over het land. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 6°C aan de kust tot plaatselijk 2°C in het uiterste zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, 6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag voor de kust van zuidwest Noorwegen trekt langzaam zuidoostwaarts en verplaatst zich zondag overdag via de Duitse Bocht naar het noorden van Duitsland. Bijbehorend koufront boven het uiterste zuidoosten verlaat spoedig het land. Daarachter komt het aandachtsgebied in de polaire lucht terecht. Zaterdagmiddag passeert een grootschalige hoogtetrog, waarbij vooral de bovenlucht flink afkoelt tot ca. -35°C. Een occlusie behorende bij het eerdergenoemde lagedrukgebied trekt zaterdagmiddag en -avond van noordwest naar zuidoost over de FIR en bereikt de noordwestkust zaterdagavond laat. De occlusie passeert in de nacht van zaterdag op zondag ons land. Zondag overdag draait de stroming naar noordwest en passeren nog enkele occlusie-restanten. Zondag in de loop van de avond neemt de invloed van het laag af.

Het hoogtepatroon is bij aanvang van de perioden tamelijk complex. Ons aandachtsgebied bevindt zich maandag 25 en dinsdag 26 maart onder invloed van een ZO-NW georienteerde hoogterug, die wordt geflankeerd door een hoogtelaag boven Scandinavie en één in de Golf van Biskaje. De hoogterug trekt daarna langzaam noordoostwaarts, terwijl vanaf het zuiden van Groenland een volgend laag zuidoostwaarts trekt en wordt ingevangen in het eerder genoemde hoogtelaag. In de tweede helft van de week resulteert dit in een grootschalige hoogtetrog ten westen van Ierland en een krachtige hoogterug boven centraal en oost-Europa. Dit geeft een zuidelijke stroming met vanaf vrijdag aanvoer van warme lucht boven een groot deel van het Europese vasteland. Het min of meer noord-zuid georienteerde polaire front ligt daarbij voortdurend in onze buurt. Run op run zien we echter nog steeds variaties op dit patroon, de onzekerheid is groot.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking. Er trekken buien over. De wind komt uit het westen en wordt matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Morgenmiddag houden de buien aan en is er ook kans op hagel of een klap onweer. Tussen de buien is de zon soms kort te zien. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De wind komt uit een west tot noordwestelijke richting en is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Morgenavond neemt de buiigheid geleidelijk af. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Lokaal ontstaat een enkele bui, maar in vergelijking met het weekend stellen de buien weinig voor. Het waait nauwelijks uit variabele richtingen en hierdoor voelt het veel minder fris aan dan dit weekend. Het wordt ongeveer 8°C op de Wadden tot 12°C in het zuiden van het land.

Dinsdag lijkt het een droge dag te worden. wel zijn er veel wolkenvelden, waar de zon niet zo makkelijk doorheen schijnt. Het wordt een graad of 11 en dat is heel normaal voor deze tijd van het jaar. Er staat een meest matige, 3-4, op de Wadden vrij krachtige, 5 Bft., oosten- tot zuidoostenwind.

Richting het paasweekend gaat de temperatuur langzaam wat omhoog en in het paasweekend is er grote kans op maxima boven 15°C. Daarbij lijkt het ook zonniger te worden. Van stabiel lenteweer is echter geen sprake, want de warmere lucht brengt ook wat buien met zich mee.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op voortzetting van een licht wisselvallig weertype. Aanvankelijk liggen de temperaturen waarschijnlijk (ruim) boven het langjarige gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema