Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 23-03-2024 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond klaart het in het noordwesten op, elders is het bewolkt en in de zuidoostelijke helft valt regen. Zeeland heeft later kans op een bui. Vlak aan zee is de westelijke wind matig, 3-4 Bft., boven land is er weinig wind.

Komende nacht klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog. In het zuiden kan een enkele bui vanaf zee binnendrijven. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5°C aan de kust tot lokaal 2°C verder landinwaarts. De wind is west tot zuidwest en wordt geleidelijk matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag noord van Schotland trekt naar Zuid-Noorwegen. Het bijbehorende occluderende frontale systeem met smalle warme sector ligt van Denemarken naar Zuid Engeland. Het bijbehorende koufront ligt actueel (16 UTC) NW-ZO georienteerd boven het midden van het land, het warmtefront ligt boven het zuidoosten van het land. In het koufront is een zwakke golf aanwezig. Het koufront blijft vanavond boven het zuidoosten slepen en verlaat aankomend nacht ons land. Erachter komt het aandachtsgebied diep in de polaire lucht terecht met een uitdiepende langgolvige hoogtetrog met een koude bovenlucht. In de westelijke aanvoer komen er enkele kortgolvige hoogtetroggen langs waarvan een op zaterdagmiddag het duidelijkst is met bijbehorende intensievere buien. Een occlusie behorende bij het eerdergenoemde lagedrukgebied trekt zaterdagmiddag en -avond van noordwest naar zuidoost over de FIR en bereikt de noordwestkust zaterdagavond laat.

Bij aanvang van deze periode is er sprake van een complexe synoptische setting met meerdere hoogtelagen. In de loop van de periode zien we een complex laag boven Zuidwest-Europa en een ander boven Scandinavie waardoor ons aandachtsgebied in een soort confluente zuidelijke stroming ligt. Run op run zien we variaties op deze patronen waardoor de voorspelbaarheid in de loop van de termijn afneemt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt de zon af en toe maar ontstaan er geleidelijk overal buien, vooral in het oosten ook met hagel. De westenwind is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag zijn er talrijke buien, landinwaarts ook met hagel en onweer. Tussendoor schijnt ook de zon af en toe. Het wordt ongeveer 8°C, maar tijdens buien daalt de temperatuur enkele graden. Morgenavond wordt het landinwaarts geleidelijk overwegend droog, in de kustgebieden houden de buien aan. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het wisselvallig weer met buien en deze zijn ook wat talrijker en actiever dan op zaterdag. Ook dan is er kans op hagel en een klap onweer. Af en toe kan de zon schijnen, maar regionaal kan het langere tijd bewolkt zijn. Er staat een vrij krachtige en vlagerige westenwind, 5 Bft.. Aan zee is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft., met windstoten tot 70 km/uur. Het wordt 8°C in het noordoosten tot lokaal 10°C in het zuiden. Ook dan maakt de wind het voor het gevoel kouder. Later in de middag en in de avond neemt de buiigheid vanuit het westen af en blijft het op steeds meer plaatsen droog. Aan het begin van de avond kan op verschillende plaatsen nog even genoten worden van de ondergaande zon. De wind neemt af en wordt matig, 3-4, aan de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Na het weekend is het veel rustiger weer met een matige wind en dan blijft het op de meeste plaatsen droog. Af en toe schijnt de zon en het wordt 10 tot 12°C. In de nacht en vroege ochtend ligt de temperatuur een paar°C boven het vriespunt en aan de grond kan het licht vriezen. Later in de week gaat de temperatuur een paar°C omhoog en dan neemt de kans op enkele buien toe.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op voortzetting van een licht wisselvallig weertype met verder oplopende temperaturen naar waarden enkele°C boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema