Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

12

Volgende update: 22-03-2024 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend raakt het overal bewolkt en gaat het van het noordwesten uit (mot)regenen. In het zuidoosten blijft het nog droog. De west- tot zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag is het bewolkt en regenachtig. In het noorden wordt het later in de middag droog. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., draait naar west tot noordwest. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C op de Wadden tot ongeveer 13°C in Limburg. Vanavond kunnen in het noordwesten enkele opklaringen voorkomen, elders blijft het bewolkt en in de zuidoostelijke helft valt nog regen. Vlak aan zee is de westelijke wind matig, 3-4 Bft., boven land is er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht klaart het op en wordt het op de meeste plaatsen droog. In het zuiden kan een enkele bui vanaf zee binnendrijven. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5°C aan de kust tot lokaal 2°C verder landinwaarts. De wind is west tot zuidwest en wordt geleidelijk matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag ten zuidoosten van IJsland trekt naar Zuid-Noorwegen. Het bijbehorende occluderende frontale systeem met smalle warme sector ligt van Denemarken naar Zuid Engeland. Het bijbehorende koufront bereikt vanochtend het noordwesten en trekt langzaam zuidoostwaarts en blijft vanavond boven het zuidoosten slepen. Het koufront verlaat in de nacht naar zaterdag het zuidoosten.Daarachter komt het aandachtsgebied diep in de polaire lucht terecht met een uitdiepende hoogtetrog met een koude bovenlucht.

Bij aanvang van deze periode is er sprake van een complexe synoptische setting met meerdere hoogtelagen. In de loop van de periode zien we een complex laag boven Zuidwest-Europa en een ander boven Scandinavie waardoor ons aandachtsgebied in een soort confluente zuidelijke stroming ligt. Run op run zien we variaties op deze patronen waardoor de voorspelbaarheid in de loop van de termijn afneemt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt de zon af en toe maar ontstaan er geleidelijk overal buien, vooral in het oosten ook met hagel. De westenwind is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag zijn er talrijke buien, landinwaarts ook met hagel en onweer. Tussendoor schijnt ook de zon af en toe. Het wordt ongeveer 8°C, maar tijdens buien daalt de temperatuur enkele graden. Morgenavond wordt het landinwaarts geleidelijk overwegend droog, in de kustgebieden houden de buien aan. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Ook zondag moeten we rekening houden met een vrij guur weertype. Er trekken talrijke buien over het land die wederom vrij pittig uit kunnen pakken. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 8 of 9°C, maar aangezien de (noord)westenwind nog steeds stevig is ligt de gevoelstemperatuur een stuk lager. Al met al is de lente dit weekend ver te zoeken. In de loop van de middag nemen de buien in activiteit af en in de avond is het overwegend droog.

In de nieuwe week nemen de neerslagkansen af en lijken de dagen grotendeels droog te verlopen. Ook de temperatuur loopt stapsgewijs weer wat op. In de tweede helft van de week kan het in het binnenland weer ruim 15°C worden. De zon krijgt dan ook weer wat meer ruimte en daarmee lijken de lenteachtige taferelen weer terug te keren.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans op voortzetting van een licht wisselvallig weertype met verder oplopende temperaturen naar waarden enkele°C boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema