Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

01

Volgende update: 31-05-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het zonnig, alleen in het oosten en in het Waddengebied komt plaatselijk wat meer bewolking voor. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind, 2-3 Bft.. Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden, al blijft het noordelijk kustgebied gevoelig voor bewolking vanaf zee. Van noord naar zuidoost wordt het 18°C tot 25°C, op de Wadden blijft het met 15°C koel. De noordoostenwind is matig, 3-4, langs de westkust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond raakt het in het noorden bewolkt, elders is het helder. Het blijft droog. De wind komt uit noord tot noordoost en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, langs de westkust mogelijk krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit het noorden en is matig, 3-4, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied met het centrum nabij Schotland verandert weinig van plaats. Boven ons aandachtsgebied is de stroming noord- tot noordoostelijk en is de grenslaag boven zee vochtig. Vanuit het hoog bouwt een rug vandaag op over de Noordzee, via de Duitse Bocht richting het noordoosten van Duitsland. De rug blijft doorstroomd. Donderdag trekt de rug zuid(west)waarts over ons land en wordt de stroming tijdelijk meer noordelijk. Een zwak OZO-WNW georiënteerd inactief koufront (te koppelen aan waar Td < 9°C wordt) bereikt het noordoosten van de FIR in de nacht naar donderdag. Donderdag overdag trekt dit koufront zuid(west)waarts over ons land en wordt de grenslaag droger.

Tot en met dinsdag 6 juni hebben we te maken met een stromingspatroon dat past binnen het klimatologische 'Atlantische hoogterug' scenario. Aan de grond levert dit een zeer standvastig hoog ten noordwesten van Schotland op met een rug richting Denemarken. De wind blijft bij ons uit noord tot noordoost waaien. Daarna verplaatst de hoogterug zich naar het Europese continent en past het patroon meer binnen het blokkade scenario. Aan de grond zien we dat de hoge druk zich dan meer naar de Noorse Zee verplaatst, terwijl Atlantische lage druk de neiging heeft om zich uit te breiden naar West-Europa. Pas vanaf zaterdag 10 juni komen er meerdere clusters, waarin er een sterke voorkeur blijft voor een van beide eerdergenoemde scenario's.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint met veel bewolking. In de loop van de ochtend breekt de zon vooral in het midden en zuiden op steeds meer plekken door. Het blijft droog. De noordelijke wind is matig, 3-4, an zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is er in het noorden vrij veel bewolking terwijl het verder naar het zuiden steeds zonniger wordt. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het Waddengebied tot plaatselijk 21°C in het zuidoosten. De noordenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond is er vrij veel bewolking met vooral landinwaarts ook perioden met zon. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is weer flink wat zon en blijft het droog maar er komen verspreid over het land ook enkele wolkenvelden voor. Er zijn wederom grote verschillen in temperatuur in ons land. De hoogste waarden vinden we in Limburg en langs de oostgrens. Hier kan het kwik lokaal stijgen tot 21°C. Elders in het land liggen de maxima tussen 17°C en 20°C en vlak aan zee en op de Waddeneilanden is het met 14°C tot 16°C wederom een stuk frisser.

Zaterdag voert een noordoostelijke wind opnieuw warmere lucht naar ons land waardoor de temperatuur flink oploopt. Het wordt 18°C in het noorden tot lokaal 25°C in het uiterste zuidoosten. Hierbij schijnt de zon in heel het land uitbundig.

Zondag is het nog droog met flink wat ruimte voor de zon. De temperatuur komt uit tussen 16°C en 23°C. Ook de dagen daarna verlopen de dagen droog en vaak zonnig. Hoe warm het dagelijks wordt is afhankelijk van de windrichting. Bij een wind meer uit noordelijke richtingen is het koeler met vaker bewolking. Bij noordoost is het warmer en zonniger. Neerslag valt er de komende tijd niet.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 90%) op een voortzetting van het droge weertype. Het wordt waarschijnlijk warmer, de kans op zomerse temperaturen neemt toe naar ca. 40%. Pas aan het einde van de verwachtingsperiode neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui toe naar ongeveer 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema