Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Volgende update: 30-05-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er veel zon en blijft het droog. In het noordoosten toch wel wat bewolking. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4 Bft.. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, 5, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, 6 Bft..

Komende nacht is het droog. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het oosten tot 10°C in het Waddengebied. Er staat een zwakke tot matige, 2-3, aan de westkust vrij krachtige, 5 Bft., noordenwind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied met centrum nabij Schotland verandert weinig van plaats. Een noord tot noordoostelijke stroming voert vrij droge lucht aan. Een in betekenis afnemend frontaal systeem, momenteel tussen Schotland en het zuiden van Noorwegen, bereikt komende nacht de FIR. Veel meer dan een zwak warmtefront (Sc-bewolking, ThetaW-850/925hPa) blijft hiervan niet over. Het front beweegt morgen overdag zuidwaarts over het land. Na passage stroomt er vochtigere lucht het land binnen (Td 9-10°C). Morgenavond bouwt er een rug op boven de Noordzee die in de nacht naar woensdag en woensdagochtend het noordelijk kustgebied zal naderen.

De gehele periode hebben we te maken een geblokkeerd stromingspatroon, waarbij de blokkade in de bovenlucht steeds in de omgeving van de Britse Eilanden. Het centrum van het hogedrukgebied aan de grond bevindt zich woensdag ten westen van Schotland en heeft een uitloper richting Polen. Met een wat meer aflandige ONO-lijke stroming wordt er dan tijdelijk wat warmere lucht aangevoerd. Op donderdag en vrijdag trekt het centrum van het hoog zich weer wat meer terug richting IJsland en wordt de stroming weer meer NNO waardoor er weer wat koelere lucht vanaf de Noordzee wordt aangevoerd. Ondertussen blijft lagedruk en onstabiliteit boven Zuid-Europa domineren, de onstabiliteit reikt voorlopig niet noordelijker dan halverwege Frankrijk en de Alpen. Ook in het weekeinde en daarna blijft het hoog tussen IJsland en de Britse Eilanden min of meer op zijn plek en houdt steeds een uitloper richting onze omgeving. De wind blijft hierdoor steeds waaien uit richtingen tussen noord en noordoost en wordt er relatief koele maritiem polaire lucht aangevoerd.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend raakt het van het noorden uit op veel plaatsen bewolkt, alleen in het zuiden blijft de zon schijnen. In het noorden zou misschien wat lichte motregen kunnen vallen. De noordoostenwind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag breekt de zon weer wat vaker door, maar vooral in het noorden blijft er vrij veel bewolking aanwezig. De maximumtemperatuur varieert van 13°C op de Wadden tot plaatselijk 20°C in het zuidoosten. Het is droog. De noordoostenwind is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, later langs de zuidwestkust mogelijk weer krachtig, 6 Bft.. Morgenavond klaart het van het oosten uit op. Het blijft droog. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag wordt het weer zonnig. De wind waait uit het noordoosten en is meest matig van kracht en het wordt weer een flink stuk warmer. Toch zijn de temperatuurverschillen groot. In het noorden wordt het 18°C tot 20°C, maar op de Waddeneilanden en langs de noordkust wordt het niet warmer dan 15°C tot 17°C. Daar staat ook een vrij krachtige noordoostenwind, 5 Bft.. In de westelijke kustprovincies stijgt het kwik naar 19°C op de stranden tot 21-22°C in steden als Amsterdam en Rotterdam. Landinwaarts is het op de meeste plaatsen 22°C tot 24°C, in het zuidoosten kan het 25°C worden.

Donderdag is het zonnig, behalve het noorden. Daar krijgt met te maken met wolkenvelden. Het blijft opnieuw droog en er waait een matige, 3-4, in de kustgebieden vrij krachtige noordenwind, 5 Bft.. De temperaturen zijn daardoor weer een stuk lager, zeker in het noorden van het land.

Op de Waddeneilanden is het slechts 14°C-15°C. Ook in Friesland en Groningen is het fris met 15°C tot 17°C. In het westen en midden van het land stijgt het kwik naar 18°C of 19°C, maar in het oosten en zuiden kan het 20°C tot lokaal 22°C worden. Temperaturen van 18°C tot 22°C zijn begin juni gebruikelijk.

Vrijdag en in het eerste weekend van juni blijft het droog en schijnt de zon flink. Zo nu en dan gaat de zon schuil achter wolkenvelden. De wind waait veelal uit het noorden tot noordoosten en de temperatuurverschillen tussen noord en zuid blijven groot. Vrijdag is het van noord naar zuid 17°C tot 21°C, in het weekend liggen de maxima tussen 18°C en 24°C. In het midden van het land is het veelal 20°C tot 22°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (80%) kans op warm en droog zomerweer. Iedere dag ongeveer 20% kans op een onweersbui.

Meteo Delfzijl - Geert Molema