Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

34

Volgende update: 28-05-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er veel zon en blijft het droog. De wind komt uit noordoost en is zwak tot matig, 2-3, langs de kust eerst mogelijk nog vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuiden van het land. De wind blijft uit het noordoosten waaien en is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ten westen van Ierland heeft een uitloper richting Noord-Duitsland en heeft vandaag ten noorden van de Wadden een apart hogedrukcentrum. Boven ons aandachtsgebied is hierdoor sprake van een noordoostelijke stroming met aanvoer van vrij droge, polaire lucht. Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt vandaag (noord)oostwaarts. Het bijbehorende NO-ZW georiënteerde occluderende frontaal systeem beweegt zuidoostwaarts en bereikt vanavond en vannacht het noordwesten van de FIR. Morgen bereiken de restanten van het front in de loop van de ochtend ook het noordwestelijk kustgebied, om in de middag (en avond) grotendeels te verpieteren.

De gehele periode hebben we te maken een geblokkeerd stromingspatroon. Het hogedrukgebied aan de grond bevindt zich maandag nog boven het noorden van de Britse Eilanden. Met een noordoostenwind wordt er dan polaire lucht aangevoerd. Op dinsdag en woensdag krijgt het hoog een uitloper richting de Oostzee en Polen en lijkt tot en met donderdag stand te houden. Met een wat meer aflandige ONO-lijk aanvoer kan de lucht dan vrij snel opwarmen. Later in de week en in het volgende weekeinde trekt het centrum van het hoog zich weer wat meer terug richting IJsland en wordt de stroming weer meer NNO waardoor er weer wat koelere lucht vanaf de Noordzee wordt aangevoerd. Ondertussen wordt het in Midden-Europa geleidelijk onstabieler omdat de luchtdruk daar relatief laag blijft, met name het zuidoosten zou wat van deze onstabiliteit kunnen meekrijgen in de vorm van een toenemende buienkans.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het vrij zonnig en droog. De wind uit het noordoosten is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenmiddag is er opnieuw veel zon en blijft het droog. Wel komt er aan de noordkust later in de middag misschien bewolking binnendrijven. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15°C op de Wadden tot plaatselijk 24°C in het zuidoosten van het land. De noordoostenwind neemt toe naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig, 5, langs de zuidwestkust later mogelijk krachtig, 6 Bft.. Morgenavond is er weinig bewolking en blijft het droog. De wind blijft behoorlijk doorwaaien. Boven land is de wind matig, 3-4, langs de kust soms krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag, Tweede Pinksterdag, hebben we opnieuw een mix van zon en sluierwolken. Het is iets koeler dan de voorgaande dagen met zo’n 14°C op de Wadden, 16°C tot 19°C in het midden van het land en 18°C tot 20°C in het zuiden. Daarbij staat een matige noorden- tot noordoostenwind, 3-4 Bft.. Aan zee is de wind matig tot vrij krachtig, 5 Bft..

Dinsdag wordt het een vrij zonnige lentedag ene er staat ook iets minder wind. Het wordt 17°C in het noordwesten en 20°C of 21°C in het binnenland. Op de Wadden is het een graad of 15. Voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden.

De dagen daarna wordt het op grote schaal warm met 21°C tot 24°C. In het zuidoosten kan het met 25°C plaatselijk zomers warm worden. Donderdag kan het in het binnenland op grotere schaal 25°C of 26°C worden. Met flink wat zon kunnen we ons midden in de zomer wanen. Op de Wadden is het dan een graad of 19.

Later in de week wordt de verwachting onzekerder. Blijft de wind uit het oosten tot noordoosten waaien dan blijft het vrij warm. Draait de wind naar het noorden dan zal de temperatuur weer wat dalen. Er zijn zonnige perioden en wolkenvelden.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op en overwegend droog weer met zonnige perioden. De temperatuurverwachting is onzeker, de kans op een warmer weertype in ongeveer net zo groot als de kans op een koeler weertype. Vooral in het zuiden neemt de kans op een enkele regen- of onweersbui geleidelijk toe.

Meteo Delfzijl - Geert Molema