Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 12-04-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend regent het in de oostelijke helft van het land. In het westen en zuidwesten komen opklaringen voor en is het zonnig. Aan het einde van de ochtend wordt het ook in het oosten droog en is de zon af en toe te zien. De wind draait in de loop van de ochtend overal naar een westelijke richting is matig, 3-4, in de kustgebieden vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag trekt er een gebied met regen- en onweersbuien van west naar oost over het land. Vooral in de zuidoostelijke helft kunnen deze buien stevig zijn met kans op hagel en windstoten tot 70 km/uur. De maximumtemperatuur ligt tussen 11°C in het noorden tot 13°C in het zuidoosten. De wind is zuidwestelijk en is zwak tot matig, 2-3, aan het einde van de middag in het zuidwesten vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond is het half bewolkt en komen er in het zuiden en oosten nog enkele buien voor, mogelijk met hagel, onweer en windstoten tot ca. 60 km/uur. In de eerste helft van de avond verdwijnen de buien en komen er op de meeste plaatsen opklaringen. Aan het einde van de avond neemt de bewolking toe en gaat het in het westen regenen. De wind gaat in de loop van de avond uit het zuiden waaien en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Langs de kust, boven het IJsselmeer en de Wadden wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6, en aan het einde van de avond tijdelijk hard, 7 Bft.. Langs de westkust kunnen dan zware windstoten tot ca. 75 km/u voorkomen. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht regent het in het westen. In de loop van de nacht breidt de regen zich naar het oosten uit. Aan het einde van de nacht wordt het in het westen weer droog. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind komt uit zuidwesten en is boven land matig, 3-4, aan de noordkust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.. Aan de westkust is de wind vrij krachtig tot hard, 5-7 Bft.. Vooral aan het begin van de avond kunnen daar dan zware windstoten tot 75 km/u voorkomen.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een complex lagedrukgebied boven Schotland voert in onze omgeving een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. In de eerste helft van de ochtend passeert een occlusie (oorspronkelijk een dubbelconstructie) van zuidwest naar noordoost. Aan het begin van de middag bereikt een trog het zuidwesten en trekt gedurende de middag naar het noordoosten. Het complexe laag verplaatst zich vervolgens langzaam naar de Noordzee. Een eerste (ingedraaide) occlusie bereikt vanavond het westelijk kustgebied, om in de nacht naar donderdag noordoostwaarts het land te passeren. Donderdag overdag passeert een trog het zuiden en een tweede occlusie bereikt donderdagavond de westkust, maar is weinig actief.

Onder invloed van de straalstroom trekken van tijd tot tijd storingen over het aandachtsgebied. In het weekend trekt een hogedrukgebied vanaf de oceaan naar Frankrijk. Dit hoog maakt daar verbinding met een hogedrukgebied boven Noord-Rusland. Hierdoor ontstaat er begin volgende week een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. In de loop van volgende week verplaatst dit hoog zich geleidelijk naar de Noordzee/Noorse zee.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend regent het in het oosten van het land. Deze regen trekt in de eerste helft van de ochtend naar het oosten weg. Plaatselijk kan er dan nog wel een bui vallen maar er komen ook opklaringen voor. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.. Morgenmiddag valt er vooral in het zuiden nog een bui, mogelijk met onweer. Het is eerst nog half bewolkt, maar in de loop van de middag zal op steeds meer plaatsen de zon te zien zijn. De maximumtemperatuur is ca. 12°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond is er weinig bewolking. Aan het einde van de avond kan er in het uiterste westen een bui vallen. De wind komt uit het zuidwesten en is overwegend matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag gebrint de dag met veel ruimte voor de zon. In de loop van de dag ontstaan stapelwolken die soms kunnen uitsmeren. Op een enkele bui na blijft het droog. De matige wind, 3-4 Bft., heeft de zuidhoek opgezocht en voert iets warmere lucht aan. Het wordt maximaal 12°C tot 15°C.

Het weekend verloopt relatief rustig met veel bewolking maar ook af en toe ruimte voor de zon. De wind draait naar het noordoosten en vooral zondag kan nog wat regen of een bui voorkomen. Na het weekend breekt vaker de zon door en blijft het droog. Dagelijks stijgt de temperatuur naar 14°C tot 19°C waardoor het heerlijk terrasjesweer wordt. Halverwege volgende week kan het voor het eerst dit jaar 20°C of nog wat warmer worden. Dit is aan de warme kant voor medio april.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op zonnig en overwegend droog weer met maximumtemperaturen boven het gemiddelde. Vanaf het weekeinde van 22/23 april neemt de dagelijkse neerslagkans toe naar 40% en de kans op temperaturen onder het gemiddelde naar 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema