Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 09-04-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er vooral in het westen en zuidwesten enkele opklaringen. Het blijft droog. Er is weinig wind.

Komende nacht is het bewolkt en droog. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C. Er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavie heeft een rug via de Noordzee. Aan de zuidflank ervan staat een oost tot noordoostelijke stroming. Een vore ligt boven het uiterste zuiden van Zeeland en trekt langzaam zuidwestwaarts en verlaat vanmiddag het land. Nabij de vore is de lucht erg vochtig, maar noordoost ervan is de lucht een stuk droger. Boven het noorden en noordoosten ligt een zwak ZZO-NNW georienteerd warmtefront. Dit front trekt gedurende de rest van de middag en avond heel langzaam westwaarts en wordt steeds diffuser. Komende nacht verlaat dit warmtefront het westen richting de Noordzee. Boven het uiterste noorden van de FIR activeert het warmtefront tijdelijk doordat een klein hoogtelaag noord van de FIR oostwaarts trekt. Een zeer diffuus koufront lijkt komende nacht en zondagochtend van het oosten uit te passeren. De aangevoerde lucht wordt dan langzaam weer droger, mede ook doordat de stroming wat draait naar oost en later zuidoost. In de nacht naar maandag wordt de stroming zuidelijk op nadering van een frontaal systeem, dat het westen van het land aan het begin van de middag bereikt.

Het wisselvallige scenario wordt ondersteund door het grootste deel van het ensemble. Aan het einde van de operationele run zien we dat hoge druk meer invloed krijgt op ons weer. Dit is eveneens zichtbaar na +240, wanneer er meer en meer geblokkeerde patronen verschijnen in de clusterscenario's. Toch blijven er ook oplossingen waarbij er sprake is van een meer doorstroomd patroon. Bovendien krijgt de hoge druk blijkbaar niet genoeg invloed om storingen volledig weg te houden. Opvallend is hierbij de controlrun, die op donderdag 20 april met bijna 100 mm regen binnen 24 uur komt in De Bilt. Deze regen valt als gevolg van een laag dat langdurig boven onze omgeving blijft liggen. Er is geen enkel ander lid dat ook maar in de buurt komt van dit scenario.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met de meeste zon in het zuiden. Het blijft droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak, 1-2 Bft.. Morgenmiddag blijft het droog en er is af en toe zon. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 15°C. Morgenavond zijn er enkele opklaringen. Het blijft droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag start overal droog en vooral in het oosten schijnt de zon aanvankelijk nog even. Vanuit het westen neemt echter de bewolking overal snel toe en in de loop van de middag trekt een regengebied over ons land. Voorafgaand aan dit regengebied hebben we te maken met zachte lucht en kan het kwik in Limburg nog stijgen naar ruim 17°C. Elders wordt het 12°C tot 16°C. Bij het overtrekken van het regengebied daalt de temperatuur flink. De wind draait naar het zuiden en wordt boven land matig, 3-4, en langs de kust later vrij krachtig, 5 Bft..

Ook dinsdag houden we het niet helemaal droog. Vooral in de ochtend trekken flink wat buien over het land. In de middag nemen de buien in activiteit af en kan lokaal de zon nog even doorbreken. Het wordt een stuk minder warm dan tijdens het verlengde paasweekend. De maxima komen uit tussen 10°C en 13°C. Hierbij waait een matige tot aan zee vrij krachtige wind uit westelijke richtingen, 3-5 Bft..

Ook de rest van de week blijft het weerbeeld flink wisselvallig. Dagelijks trekken neerslaggebieden of buien over ons land waarbij het af en toe ook nog eens zeer stevig kan waaien. De temperatuur stijgt dagelijks naar 10°C tot 12°C en daarmee zitten we iets onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Liefhebbers van zonnig voorjaarsweer moeten helaas nog even wachten op goed nieuws want echt lenteweer zit er voorlopig nog niet in.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op droog weer stijgt naar 40%, de maximumtemperaturen liggen rond of iets boven het gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema