Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 20-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het vrijwel overal bewolkt en van het westen uit gaat er af en toe regen vallen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag is het zwaar bewolkt met af en toe regen of motregen. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De wind uit zuidwest is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond blijft het bewolkt. Plaatselijk kan wat (mot)regen vallen. De wind uit zuidwest is zwak tot matig, 1-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht gaat het van het westen uit regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest is matig, 3-4, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een diffuus N-Z georiënteerd koufront en een vlakke rug hebben inmiddels het oosten verlaten. Daarachter bevinden we ons in maritiem polaire lucht. Aan het begin van de middag bereikt een warmtefront het westen van de FIR, met aan de noordzijde ervan een oude occlusie. Op hoogte stroomt de warmere lucht al in de ochtend binnen. Het zuidelijk deel van het grond-warmtefront krijgt geleidelijk een NO-ZW oriëntatie en bereikt het noordwesten in de eerste helft van de middag. Het warmtefront(aflopertje) trekt vervolgens langzaam oostwaarts en ligt dinsdag 00 UTC grofweg van Eelde naar Hoek van Holland. Dinsdagnacht en -ochtend wordt het front evenwijdig aan de stroming eerst stationair, in de middag draait de stroming naar zuidwest en beweegt het front weer noordwaarts. In de nacht naar dinsdag bereikt een eerste NNW-ZZO georienteerd koufront, behorende bij een binnenstructuur, het westen van de FIR, om in de ochtend het land te passeren. Het echte (tweede) koufront passeert pas in de loop van de middag in vooral de onderste lagen.

Tot en met zaterdag hebben we in onze omgeving te maken met een zonale stroming. Aanvankelijk ligt de straalstroom ten noorden van onze omgeving waardoor actieve storingen ons niet kunnen bereiken en we ons veelal in maritiem tropische lucht zullen bevinden. Vanaf halverwege deze week echter zakt de straalstroom uit naar onze omgeving, waardoor actieve storingen ons aandachtsgebied wel kunnen bereiken en we ons vaker in de polaire lucht zullen bevinden. Zondag zien we de vorming van een rug boven de Atlantische Oceaan, die geen stand weet te houden en via onze omgeving richting Oost-Europa zal doorschuiven. De stroming wordt daardoor tijdelijk noordwestelijk en de aangevoerde lucht kouder. Begin volgende week komen we daarachter opnieuw in een zonale stroming maar is er wel grote onzekerheid in de positie van het sturende laag en daarmee de stromingsrichting en de aangevoerde luchtsoort.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend trekt een regengebied van west naar oost over het land. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag valt er eerst nog wat regen, maar geleidelijk wordt het droog met af en toe zon. De middagtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond zijn er enkele opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Ook woensdag krijgen we te maken met de passage van een regenzone. Deze trekt waarschijnlijk in de ochtend en begin van de middag van noordwest naar zuidoost over het land. Aan het eind van de middag is het grotendeels droog. Als het meezit breekt dan vanuit het noordwesten de zon nog even door. Het wordt maximaal 11°C in het noorden tot 13°C in het zuiden en er staat weer een stevige en vlagerige zuidwestenwind. In de avond stijgt de kans op een bui weer.

Donderdag krijgen we te maken met stevige buien met kans op onweer en hagel die over het land trekken en daarbij waait het stevig. Vooral tijdens buien is kans op (zware) windstoten. Tussen de buien door kan soms de zon even tevoorschijn komen. Het is vrij zacht met 12°C in het noorden tot 15°C in het zuiden.

Vrijdag en in het weekend verandert er weinig. Het buiige weertype van donderdag lijkt zich dan voort te zetten, waarbij de middagtemperatuur per dag een graad lager uitvalt. Volgende week neemt de kans op neerslag mogelijk iets af en stijgt tijdens nachtelijke opklaringen de kans op een graadje vorst. Een overgang naar zonnig en warm lenteweer zit er nog niet in.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft wisselvallig met dagelijkse neerslagkansen van 70-80%. Aanvankelijk is er een grote kans (70%) op temperaturen beneden normaal, met kans op vorst in de nacht. Later in de periode neemt de kans op bovennormale temperaturen weer toe (50%).

Meteo Delfzijl - Geert Molema