Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 19-03-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond trekken er buien van zuid naar noord over het land, de meeste over de westelijke helft. De zuidelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Komende nacht trekken buien over het land. De wind boven land komt uit het zuiden en is matig, 3-4, vlak aan zee komt de wind uit het zuidwesten en is vrij krachtig, 5 Bft.. Later komt de wind overal uit het zuidwesten. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C.

Synoptische ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich aan de oostzijde van een grootschalige, diffluente hoogtetrog met de as om 18 UTC van IJsland via de Ierse Zee richting Normandië. Aan de grond is er aan de zuidoostflank van een laag bij Schotland sprake van een zuidwestelijke stroming met aanvoer van zachte en vochtige lucht. Een kleinschalig hoogtelaagje boven East Anglia trekt vanavond noordoost, met aan de zuidflank een zwakke trog. Net aan de voorzijde hiervan bevindt zich in de lagere niveaus een oude occlusie. De trekt vanavond en vannacht over ons land noordoostwaarts. Een NNO-ZZW georienteerd koufront, behorende bij eerdergenoemd laag, bereikt zondagochtend het (noord)westen van de FIR, om zondag later in de middag en avond het land traag oostwaarts te passeren. Daarachter wordt drogere maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht van zondag op maandag passeert een rug. Maandag overdag nadert van het westen uit een warmtefront, op hoogte (700 hPa) passeert het warmtefront al in de ochtend.

Tot en met volgende week zaterdag hebben we in onze omgeving te maken met een zonale stroming. Aanvankelijk ligt de straalstroom ten noorden van onze omgeving waardoor actieve storingen ons niet kunnen bereiken en we ons veelal in maritiem tropische lucht zullen bevinden. Vanaf halverwege volgende week echter zakt de straalstroom uit naar onze omgeving, waardoor actieve storingen ons aandachtsgebied wel kunnen bereiken en we ons vaker in de polaire lucht zullen bevinden. Volgende week zondag zien we de vorming van een blokkerende rug boven de Atlantische Oceaan, die zich vervolgens langzaam richting onze omgeving zal verplaatsen. De stroming wordt daardoor noordwestelijk en de aangevoerde lucht kouder. Het verdere synoptische verloop is erg onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend enkele buien, langs de kust mogelijk mist. De wind waait uit het zuidwesten en is boven land matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag nemen de buien geleidelijk af, in het Waddengebied eerst nog kans op mist. De wind gaat overal uit het westen waaien en is matig, 3-4 Bft.. De middagtemperatuur ligt rond 13°C. Morgenavond is het vrijwel overal droog met enkele opklaringen. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag krijgen we te maken met uitgestrekte wolkenvelden en op de meeste plaatsen krijgen we de zon niet of nauwelijks te zien. Het is meest droog, maar in het noorden kan het af en toe wat regenen. Het wordt 9°C op de Wadden tot 12°C in het zuidoosten van het land en voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden. Er staat dan een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Dinsdag trekken er enkele buien over het land en de zon laat zich alleen zo nu en dan even zien. Er steekt een matige en aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind, 3-5 Bft., op. De middagtemperatuur ligt tussen 11°C en 15°C. Later in de middag kan wat vaker de zon doorbreken.

De dagen daarna is het ronduit wisselvallig en kunnen we meer buien verwachten. Deze kunnen ook wat feller worden en dan is er kans op onweer en hagel. Tussen de buien door schijnt even de zon. Het wordt ook wat onstuimiger met een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft.. Vooral woensdag kan het behoorlijk waaien en dan kan het ook langer regenen door passage van een groot neerslaggebied. Het wordt 11°C tot 15°C.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans neemt geleidelijk af van 80-90% naar 60%. Er is een grote kans (70%) op temperaturen beneden normaal, met kans op vorst in de nacht.

Meteo Delfzijl - Geert Molema