Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 17-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er vrij veel bewolking en kan het in het noordwesten af en toe regenen. Verder is het droog en is de zon ook af en toe te zien. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuiden. Vanmiddag is er vooral in het westen veel bewolking. Meer naar het oosten toe is er ook af en toe zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De maximumtemperatuur varieert van 12°C op de Wadden tot plaatselijk 17°C in het zuidoosten. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. Op veel plaatsen blijft het nog droog. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht trekken er enkele buien over het land. In het noorden is er kans op mist. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind matig, 3-4 Bft., uit zuid tot zuidwest.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een hoog boven Oost-Europa en een laag ten westen van Ierland voert een zuidelijke stroming vrij zachte en droge lucht aan. Een golvend frontaal systeem boven Oost-Engeland en de westelijke Noordzee trekt oostwaarts en schampt eind deze ochtend al bijna het noordwesten van het land. Pas vrijdagavond trekt het front over het land oostwaarts. Achter dit front bevinden we ons in een valse warme sector met de aanvoer van zachte en vochtige lucht in een vrij zwakke zuid- tot zuidweststroming. In deze luchtsoort bevinden zich ook nog enkele occlusierestanten en troggen. Op hoogte nadert zaterdag een hoogtetrog, waarvan de as pas zondagochtend passeert. Aan de voorzijde van deze hoogtetrog staat een vrij stevige zuid- tot zuidwestelijke bovenstroming. De backbent-occlusie, die de achterzijde van de warme sector markeert, bereikt in de loop van zaterdag de Noordzee.

Onder invloed van een golvende straalstroom trekken er van tijd tot tijd storingen over het aandachtsgebied. Zondagochtend passeert de as van een langgolvige hoogtetrog, waarna we tijdelijk in de polaire lucht terechtkomen. Maandag komen we echter alweer in de warme sector van een Atlantisch laag terecht en in de nacht naar dinsdag passeert een hoogterug, die zich halverwege volgende week uitbreidt richting Groenland aan de voorzijde van een hoogtelaag bij de Britse Eilanden. Hierdoor wordt met een zuid- tot zuidweststroming zeer zachte lucht naar onze omgeving getransporteerd. Eind volgende week wordt de stroming weer westelijk. In de EPS-periode zien we onder invloed van een hoogterug boven West-Europa weer enige stabilisering.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend kan er in het noorden eerst plaatselijk mist voorkomen. Ook komt er nog een enkele bui voor. Verder zijn er perioden met zon. De wind komt uit het zuiden en wordt overal matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag schijnt de zon af en toe en ontwikkelen zich enkele buien, mogelijk met onweer en hagel. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12°C op de Wadden tot plaatselijk 18°C in het zuidoosten. Morgenavond trekken nog steeds buien over het land, een enkele met onweer. Er is vrij veel bewolking en de zuidelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag draait de wind naar het zuidwesten tot westen en voert minder zachte lucht aan. Het wordt 10°C aan zee tot 14°C in het zuidoosten en oosten. Er zijn veel wolkenvelden en vooral in het binnenland komen buien voor. In het westen blijft het bij een enkele bui. In de loop van de middag wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog en lokaal breekt de zon door.

Na het weekend is het vaak bewolkt en droog. Soms ontstaan een paar buien. Halverwege de week neemt de kans op buien toe, maar kan tussendoor ook vaker de zon doorbreken. De middagtemperatuur ligt tussen 10°C en 16°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans neemt af van 80-90% naar 60%. De temperatuurverwachting is onzeker. De kans op zacht weer is even groot als de kans op koud weer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema