Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 17-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het droog en komen opklaringen voor. De wind blijft uit het zuiden waaien en is matig, 3-4, langs de noordkust (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht is het droog. De zuidenwind is matig, 3-4 Bft., en de minimumtemperatuur ligt tussen 4°C in het noordoosten en 8°C in het zuidwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een hoog boven Oost-Europa en een laag ten westen van Ierland voert een zuidelijke stroming vrij zachte en droge lucht aan. Een golvend frontaal systeem boven Engeland trekt oostwaarts en trekt vannacht over de Noordzee. Pas vrijdagavond trekt het front vervolgens weinig actief over het land oostwaarts. Aan het einde van de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend trekt vervolgens nog een tong met hogere theta-W over ons land noordoostwaarts. Hierdoor komen we niet echt in de koude lucht.

Onder invloed van een golvende straalstroom trekken er van tijd tot tijd storingen over het aandachtsgebied. In de tweede helft van de volgende week komt de as van de straalstroom wat zuidelijker uit, waarna we in de EPS-periode de kans zien toenemen op enige stabilisering door een hoogterug boven West-Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt de zon op de meeste plaatsen. In het westen raakt het bewolkt en kan het later af en toe regenen. Er staat een matige zuidelijke wind, 3-4 Bft.. Morgenmiddag breidt de bewolking zich over het land uit. Later kan er plaatselijk wat regen vallen. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, 3-4 Bft.. De middagtemperatuur varieert van 11°C vlak aan zee tot 17°C in het zuidoosten. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt. Hier en daar regent het soms. De zuidwestenwind wordt zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag start de dag met zonneschijn. In de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en in de middag komt het tot enkele buien. Dit kunnen stevige buien zijn met veel regen in korte tijd en lokaal ook een klap onweer. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind, 3-4 Bft., en het wordt 13°C tot 15°C in het westen en 15°C of 16°C landinwaarts. In het zuidoosten kan het lokaal 17°C worden. Daarmee is het nog steeds zacht voor half maart.

Zondag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Verspreid over de dag komt het tot buien, maar in de middag neemt de buiigheid vanuit het westen geleidelijk wat af. De westenwind is matig, 3-4, in de kustgebieden vrij krachtig, 5 Bft., en de temperaturen zijn weer wat lager. In de kustgebieden wordt het 10-11°C, landinwaarts kan het 12°C, lokaal 13°C worden.

Na het weekend blijft het wisselvallig met vrijwel dagelijks de passage van een regengebied of de doortocht van enkele buien. Tussen de neerslaggebieden in schijnt ook zo nu en dan de zon. De temperatuur komt uit op waarden tussen 11°C in het noordwesten en 14 in het zuidoosten. Op veruit de meeste plaatsen is het 12-13°C en daarmee is het iets zachter dan de 10 tot 12°C die geldt voor de laatste fase van maart.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans neemt af van 80-90% naar 50-60%. De temperatuurverwachting is onzeker. De kans op zacht weer is even groot als de kans op koud weer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema