Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 15-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen er enkele buien voor. Bij buien kan onweer, hagel en natte sneeuw voorkomen. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In het Waddengebied komt korte tijd een harde noordwestenwind te staan, 7 Bft., met bij buien kans op (zware) windstoten rond 75 km/uur. Later in de avond neemt de wind weer wat af.

Komende nacht is er vooral in het zuiden van het land kans op natte sneeuw. In het noordoosten zou nog een enkele bui met hagel, onweer en/of natte sneeuw kunnen voorkomen. Plaatselijk kan de sneeuw blijven liggen. De minimumtemperatuur komt uit rond 0°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak to matig, 2-3 Bft.. Langs de noordkust staat meer wind. Daar staat een krachtige wind, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een noordwestelijke stroming voert vrij koude en droge lucht aan. Van oorsprong is dit arctische lucht. Vanavond trekt een trog over het noorden en noordoosten van het land. Boven Engeland bevindt zich een trog met daarin occlusierestanten, die het westen van ons land in de loop van de avond bereikt. Een noordwest-zuidoost gerichte jet ten zuidwesten hiervan trekt langzaam oostwaarts en lijkt ertoe bij te dragen dat dit systeem actief blijft. De trog trekt vervolgens oostzuidoostwaarts over het midden en zuiden van het land. Woensdagochtend verlaat de trog het zuidoosten. Woensdagmiddag bereikt een zwakke ZZO-NNW georiënteerde trekrug het westen. Deze trekt noordoostwaarts. Woensdagavond verlaat deze trekrug het noordoosten en wordt de stroming zuid tot zuidwest op nadering van een warmtefront.

Het meest voorkomende clusterscenario in het ensemble is NAO+, op de langere termijn (na dag 10) verschijnen er ook enkele clusters waarbij de invloed van hogedrukgebieden toeneemt. In ons land domineert een westelijke of zuidwestelijke wind met dauwpunten die meestal tussen 5 en 10°C liggen. De temperaturen liggen rond of iets boven normaal, alhoewel de kans op maxima beneden normaal tussen 20 en 30% ligt vanaf volgende week dinsdag. De neerslagkansen zijn de gehele periode 70-80% of meer. Vanaf volgende week dinsdag neemt wel de kans op zon toe. De kans op winterse neerslag is nihil.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er in het zuiden bewolking en kan er eerst nog natte sneeuw vallen. In de vroege ochtend is het hierdoor mogelijk nog glad. In het midden en noorden is het droog en schijnt de zon. De wind komt uit het zuidwesten of westen en is matig, 3-4 Bft.. Langs de noordkust is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag blijft het droog en zijn er zonnige perioden. De zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de noordkust vrij krachtig, 5 Bft.. De maximumtemperatuur wordt 8°C. Morgenavond blijft het droog. De wind gaat uit het zuiden waaien en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdagochtend schampt een regengebied ons land, vooral in het westen kan de dag nog nat starten. Maar de middag verloopt grotendeels droog. De bewolking blijft overheersen en de zuidwestenwind voert duidelijk zachtere lucht aan. Donderdag wordt het 9°C tot 12°C. Vrijdag blijft het droog en wordt het 14°C tot 16°C. In het zuiden wordt het 17°C en met wat zon kan het 18°C worden. Daarmee is het (zeer) zacht voor de tijd van het jaar.

Vanaf het weekend draait de wind naar het westen en wordt het weer een stuk wisselvalliger. Ook gaat de temperatuur wat omlaag met op zondag 10°C tot 14°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig en maximumtemperaturen rond of iets boven normaal. Zachte nachten. De kans op temperaturen onder het langjarig gemiddelde ligt rond 20 à 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema