Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 14-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en van het westen uit gaat het overal regenen. In de tweede helft van de ochtend wordt het van het noordwesten uit droog. De wind komt in het begin uit het zuidwesten, maar gaat overal uit het noordwesten waaien en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. Vanmiddag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. In Limburg valt eerst nog regen, elders is het droog. De middagtemperatuur ligt rond 7°C. In de tweede helft van de middag neemt de wind in kracht af en gaat dan uit het westen waaien. Vanavond neemt de kans op een enkele bui toe, maar op de meeste plaatsen blijft het waarschijnlijk nog droog. Bij een bui kan onweer, hagel en natte sneeuw voorkomen. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht is er vooral in het zuiden van het land kans op natte sneeuw. In het noordoosten zou nog een enkele bui met hagel, onweer en/of natte sneeuw kunnen voorkomen. Plaatselijk kan de sneeuw blijven liggen. De minimumtemperatuur komt uit rond 0°C. De wind komt uit het zuidwesten en is zwak to matig, 2-3 Bft,. Langs de noordkust staat meer wind. Daar staat een krachtige wind, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een NNO-ZZW georiënteerde occlusie ligt vlak voor de westkust. Aan de zuidoostflank hiervan is de stroming zuidwestelijk. Hierin wordt zachte lucht aangevoerd in een 'valse warme sector'. Aan het begin van de ochtend bereikt de occlusie het noordwesten en trekt vlot van west naar oost over het land. Op deze occlusie loopt overigens nog een tweede ONO-WZW georiënteerde occlusie in, maar deze benoemen we hier niet meer apart. Na passage van de occlusie draait de stroming naar noord tot noordwest en wordt koudere en droge polaire lucht aangevoerd. Vanavond trekt een trog over het noorden en noordoosten van het land. Ten zuiden van IJsland bevindt zich een trog die via de Britse Eilanden richting ons land koerst. Een noordwest-zuidoost gerichte jet ten zuidwesten hiervan trekt langzaam oostwaarts en krijgt hierdoor interactie met de trog. Aan het einde van vanavond of aan het begin van de nacht naar woensdag bereikt de geactiveerde trog het westen van het land. De trog trekt vervolgens oostzuidoostwaarts over de zuidelijke helft van het land. Woensdagavond verlaat de trog het zuidoosten. Woensdagmiddag bereikt een zwakke ZZO-NNW georiënteerde trekrug het westen. Deze trekt noordoostwaarts. Woensdagavond verlaat deze trekrug het noordoosten.

Het meest voorkomende clusterscenario in het ensemble is NAO+, op de langere termijn (na dag 10) verschijnen er ook enkele clusters waarbij de invloed van hogedrukgebieden toeneemt. In ons land domineert een westelijke of zuidwestelijke wind met dauwpunten die meestal tussen 5 en 10°C liggen. De temperaturen liggen rond of iets boven normaal, alhoewel de kans op maxima beneden normaal tussen 20 en 30% ligt vanaf volgende week dinsdag. De neerslagkansen zijn de gehele periode 70-80% of meer. Vanaf volgende week dinsdag neemt wel de kans op zon toe. De kans op winterse neerslag is nihil.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er in het zuiden bewolking en kan er eerst nog natte sneeuw vallen. In de vroege ochtend is het hierdoor mogelijk nog glad. In het midden en noorden is het droog en schijnt de zon. De wind komt uit het zuidwesten of westen en is matig, 3-4 Bft.. Langs de noordkust is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag blijft het droog en zijn er zonnige perioden. De zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de noordkust vrij krachtig, 5 Bft.. De maximumtemperatuur wordt 8°C. Morgenavond blijft het droog. De wind gaat uit het zuiden waaien en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Op donderdag trekt opnieuw een neerslaggebied over ons land. In het noorden en westen van het land valt geruime tijd regenen. In het midden en zuidoosten is het vaker droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt een stuk minder koud dan voorgaande dagen. De maxima komen uit tussen 9°C en 12°C.

De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien of neerslaggebieden die over ons land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge momenten waarbij de zon even schijnt. Een doorstaande zuidwestenwind brengt opnieuw zachte lucht naar ons land. Hierdoor krijgen we vanaf vrijdag te maken met temperaturen die oplopen tot ruim 15°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig en maximumtemperaturen rond of iets boven normaal. Zachte nachten. De kans op temperaturen onder het langjarig gemiddelde ligt rond 20 à 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema