Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 14-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het eerst droog, later in de avond komen er buien. De wind uit het zuidwesten neemt af naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In het noordelijk kustgebied kan de wind nog hard zijn, 7 Bft.. De zware windstoten verdwijnen spoedig.

Komende nacht trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Aan het einde van de nacht bereikt een groter regengebied de westkust. De minimumtemperatuur in deze nacht bedraagt ongeveer 7°C. De wind is zuidwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. Aan het einde van de nacht draait de wind in het westen naar noordwest.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een complex laag boven zuid-Noorwegen heeft een vore/trog naar de Britse Eilanden. Aan de zuidoostflank hiervan is de stroming zuidwestelijk. Hierin wordt zacht lucht gevoerd in een 'valse warme sector'. Aan het einde van de avond en de eerste helft van in de nacht naar dinsdag passeert een kortgolvige hoogtetrog, nu al duidelijk zichtbaar boven Bretagne. Aan het begin van dinsdagochtend bereikt de eerder genoemde vore met NNO-ZZW georiënteerde occlusie het noordwesten en trekt dinsdagochtend vlot van west naar oost over het land. Na passage van de occlusie draait de stroming naar noord tot noordwest en wordt koudere en droge polaire lucht aangevoerd. Aan het einde van de middag en in de avond trekt een trog (zichtbaar in zowel gronddruk als in H500) van noordwest naar zuidoost.

Aan de zuidwestflank van een complex lagedrukgebied boven Scandinavie is de aanvoer cyclonaal en van polaire origine waarin bij aanvang enkele storingen ons aandachtsgebied kunnen bereiken. Een hoog boven Centraal-Europa zorgt halverwege de week tijdelijk voor een zuidelijke aanvoer waardoor het even wat rustiger is, maar tegen het weekend stelt zich een meanderende zonale stroming in waarin storingen ons vrij makkelijk kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. In de tweede helft van de ochtend breekt ook af en toe de zon door en kan er ook nog steeds een bui voorkomen. De wind draait overal van zuidwest naar noordwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. Bij de buien in de eerste helft van de ochtend is er een kleine kans op zware windstoten, vooral in het zuiden en langs de noordkust. Morgenmiddag is het half bewolkt en trekken enkele buien van west naar oost over het land. Bij de buien is hagel of natte sneeuw mogelijk. Ook een klap onweer is niet uitgesloten. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C, maar in buien zakt de temperatuur terug naar ongeveer 4°C. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. In de loop van de middag in kracht af en draait naar west. Morgenavond neemt de bewolking weer toe en trekken enkele buien met hagel en natte sneeuw oostwaarts over het land. De westenwind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag trekken enkele maartse buien over het land waarbij kans is op wat hagel of natte sneeuw. In de loop van de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon op sommige plekken nog even door. Met maxima die uitkomen tussen 7°C en 9°C is het frisjes. Hierbij waait een veelal matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen.

Op donderdag trekt opnieuw een neerslaggebied over ons land. In het noorden en westen van het land valt geruime tijd regenen. In het midden en zuidoosten is het vaker droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt een stuk minder koud dan voorgaande dagen. De maxima komen uit tussen 9°C en 12°C.

De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien of neerslaggebieden die over ons land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge momenten waarbij de zon even schijnt. Een doorstaande zuidwestenwind brengt opnieuw zachte lucht naar ons land. Hierdoor krijgen we vanaf vrijdag te maken met temperaturen die oplopen tot ruim 15°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Redelijke kans (ca. 50-60%) op voortzetting van een wisselvallig weertype. Zowel de maximumtemperatuur als de neerslaghoeveelheden liggen rond de normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema