Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 13-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en valt er af en toe regen. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6, langs de kust hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. In het westen en noorden komen zware windstoten van 75-90 km/uur voor, vooral in het noordwesten soms van 90-100 km/uur. Vanmiddag breekt af en toe de zon door. In de zuidoostelijke helft kan plaatselijk een bui ontstaan. Het wordt zeer zacht met een maximumtemperatuur die uitloopt van 10°C langs de noordwestkust tot plaatselijk 16°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind neemt in de tweede helft van de middag van het zuiden langzaam af. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met een enkele bui. De zuidwestenwind neemt af naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6, in het noordelijk kustgebied naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. Aan het einde van de nacht bereikt een groter regengebied de westkust. De minimumtemperatuur in deze nacht bedraagt ongeveer 7°C. De wind is zuidwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. Aan het einde van de nacht draait de wind in het westen naar noordwest.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een complex laag ten westen van Ierland is de stroming zuidwestelijk. Een bijbehorend warmtefront ligt boven het noordoosten en verlaat spoedig het land. In de warme sector wordt maritiem tropische lucht aangevoerd. In de loop van vanochtend passeert het koufront, dat in de middag mogelijk door golfvorming nog even boven het uiterste zuidoosten blijft slepen. Achter het koufront blijft de aangevoerde lucht in een 'valse warme sector' vochtig. Aan het einde van de avond en de eerste helft van in de nacht naar dinsdag passeert een kortgolvige hoogtetrog. In de tweede helft van de nacht naar dinsdag bereikt een N-Z georienteerde occlusie van west naar oost over het land. Na passage van de occlusie draait de stroming naar noord tot noordwest en wordt polaire lucht aangevoerd. Aan het einde van de middag en in de avond trekt een indraaiende occlusie van noordwest naar zuidoost.

Aan de zuidwestflank van een complex lagedrukgebied boven Scandinavie is de aanvoer cyclonaal en van polaire origine waarin bij aanvang enkele storingen ons aandachtsgebied kunnen bereiken. Een hoog boven Centraal-Europa zorgt halverwege de week tijdelijk voor een zuidelijke aanvoer waardoor het even wat rustiger is, maar tegen het weekend stelt zich een meanderende zonale stroming in waarin storingen ons vrij makkelijk kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en trekt een gebied met regen van west naar oost over het land. In de tweede helft van de ochtend breekt ook af en toe de zon door en kan er ook nog steeds een bui voorkomen. De wind draait overal van zuidwest naar noordwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. Bij de buien in de eerste helft van de ochtend is er een kleine kans op zware windstoten, vooral in het zuiden en langs de noordkust. Morgenmiddag is het half bewolkt en trekken enkele buien van west naar oost over het land. Bij de buien is hagel of natte sneeuw mogelijk. Ook een klap onweer is niet uitgesloten. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C, maar in buien zakt de temperatuur terug naar ongeveer 4°C. De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust krachtig, 6, mogelijk hard, 7 Bft.. In de loop van de middag in kracht af en draait naar west. Morgenavond neemt de bewolking weer toe en trekken enkele buien met hagel en natte sneeuw oostwaarts over het land. De westenwind is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag trekken enkele maartse buien over het land waarbij kans is op wat hagel of natte sneeuw. In de loop van de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon op sommige plekken nog even door. Met maxima die uitkomen tussen 7°C en 9°C is het frisjes. Hierbij waait een veelal matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen.

Op donderdag trekt opnieuw een neerslaggebied over ons land. In het noorden en westen van het land valt geruime tijd regenen. In het midden en zuidoosten is het vaker droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt een stuk minder koud dan voorgaande dagen. De maxima komen uit tussen 9°C en 12°C.

De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien of neerslaggebieden die over ons land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge momenten waarbij de zon even schijnt. Een doorstaande zuidwestenwind brengt opnieuw zachte lucht naar ons land. Hierdoor krijgen we vanaf vrijdag te maken met temperaturen die oplopen tot ruim 15°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Redelijke kans (ca. 50-60%) op voortzetting van een wisselvallig weertype. Zowel de maximumtemperatuur als de neerslaghoeveelheden liggen rond de normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema