Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 13-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en in het westen gaat het regenen, elders is het nog droog. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht trekt een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het land. De temperatuur loopt gedurende de nacht op van 8°C naar 11°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

In een westelijke stroming wordt zachte lucht aangevoerd. Vanavond passeert een vlakke, goed doorstroomde rug. Maandag trekt een actief lagedrukgebied via Schotland noordoostwaarts met aan de zuidoostflank een omvangrijk en sterk windveld. Het bijbehorende warmtefront passeert ons land komende nacht. Daarachter wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem tropische lucht aangevoerd. In de loop van maandagochtend passeert het koufront, dat in de middag mogelijk door golfvorming boven het zuidoosten blijft slepen. Achter het koufront blijft de aangevoerde lucht in een 'valse warme sector' vochtig. Aan het einde van de avond passeert een kortgolvige hoogtetrog. Een secundair laagje trekt in de nacht van maandag op dinsdag van de Engelse oostkust naar het noorden van de FIR. Aan de zuidflank van dit laagje zwaait een N-Z georienteerde occlusie van west naar oost over het land. Aan de westflank van het laagje draait de stroming naar noord tot noordwest en de stroming neemt fors in kracht toe met mogelijk een klein stormveld dat het noordelijk kustgebied bereikt.

Een actief lagedrukgebied boven Scandinavie zorgt tot halverwege de week voor een cyclonale aanvoer waarmee polaire lucht wordt aangevoerd en storingen ons aandachtsgebied af en toe bereiken. Halverwege de week zorgt een hoog boven Centraal-Europa tijdelijk voor een zuidelijke aanvoer en blijven storingen op afstand. Aan het einde van de week neemt het hoog in betekenis af en stelt zich een meanderende zonale stroming in waarin storingen ons vrij makkelijk kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Langs de kust neemt de wind toe naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Bovendien zijn er in het noordwesten en noorden zware windstoten mogelijk tot ongeveer 75 km/uur, langs de noordwestkust tot ongeveer 85 km/uur. Morgenmiddag is het op een enkele bui na droog en breekt af en toe de zon door. Het wordt zeer zacht met een maximumtemperatuur die uitloopt van 10°C langs de noordwestkust tot 16°C in het zuiden. De zuidwestenwind neemt in de tweede helft van de middag van het zuiden langzaam af. In het noorden blijven er zware windstoten mogelijk tot ongeveer 75 km/uur, langs de noordwestkust tot ongeveer 85 km/uur. Morgenavond is het half bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt af naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6, in het noordelijk kustgebied naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. De zware windstoten in het noorden verdwijnen geleidelijk. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Ook dinsdag is de wind nog nadrukkelijk aanwezig. Er staat een matige zuidwestenwind, 3-4, boven land tot op de Waddeneilanden mogelijk een stormachtige zuidwestenwind, 8 Bft.. In het noordwestelijk kustgebied zijn windstoten mogelijk tot 75 km/uur. Er trekken buien over het land en in de loop van de dag neemt de kans op wat winterse neerslag hierbij toe. Het wordt 7°C in het noorden tot een graad of 9 in het zuidoosten. In de nacht naar woensdag is in het binnenland een graadje vorst mogelijk.

Woensdag trekken enkele (winters) buien over het land waarbij kans is op wat hagel en natte sneeuw. In de loop van de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt soms de zon nog even door. Het wordt 7°C of 8°C bij een veelal matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen. In de nacht naar donderdag is wederom een graadje vorst mogelijk.

De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien die over ons land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge momenten waarbij de zon even schijnt. In de tweede helft van de week loopt de temperatuur weer op en ook de nachten worden wat minder koud. In het weekend stijgt de temperatuur mogelijk weer tot ruim in de dubbele cijfers.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op voortzetting van een wisselvallig weertype. Zowel de maximumtemperatuur als de neerslaghoeveelheden liggen rond de normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema