Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

29

Volgende update: 12-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het overal bewolkt en een gebied met af en toe regen breidt zich uit over het hele land. In het noordoosten valt er eerst wat (natte) sneeuw en is plaatselijk kortdurende gladheid niet uitgesloten. De zuidoostenwind is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig, 5 Bft.. Aan het einde van de ochtend draait de wind in het zuidwesten naar een zuidwestelijke richting. Vanmiddag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit geleidelijk droog en kan de zon nog even doorbreken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noordoosten tot 11°C in het zuiden. De wind draait overal van zuidoost naar zuidwest en wordt matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, 6 Bft.. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind blijft matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht trekt een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het land. De temperatuur loopt gedurende de nacht op van 8°C naar 11°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de westflank van een rug van hogedruk boven Duitsland voert een zuidelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een NW-ZO georienteerde occlusie ligt boven het zuidwesten, trekt overdag noordoostwaarts en verlaat halverwege de middag het noordoosten. Na passage van de occlusie wordt de stroming west tot zuidwest en wordt de aanvoer zachter. Vanavond passeert een vlakke, goed doorstroomde rug. Maandag trekt er een actief lagedrukgebied via Schotland noordoostwaarts met aan de zuidoostflank een omvangrijk en sterk windveld. Het bijbehorende warmtefront passeert ons land in de nacht van zondag op maandag van zuidwest naar noordoost en wordt tijdelijk maritiem tropische lucht aangevoerd. In de loop van maandagochtend passeert dan vrij rap het opvolgende koufront. Achter dit koufront blijft de aangevoerde lucht in een 'valse warme sector' vochtig.

Een actief lagedrukgebied boven Scandinavie zorgt tot halverwege de week voor een cyclonale aanvoer waarmee polaire lucht wordt aangevoerd en storingen ons aandachtsgebied af en toe bereiken. Halverwege de week zorgt een hoog boven Centraal-Europa tijdelijk voor een zuidelijke aanvoer en blijven storingen op afstand. Aan het einde van de week neemt het hoog in betekenis af en stelt zich een meanderende zonale stroming in waarin storingen ons vrij makkelijk kunnen bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Langs de kust neemt de wind toe naar hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Bovendien zijn er in het noordwesten en noorden zware windstoten mogelijk tot ongeveer 75 km/uur, langs de noordwestkust tot ongeveer 85 km/uur. Morgenmiddag is het op een enkele bui na droog en breekt af en toe de zon door. Het wordt zeer zacht met een maximumtemperatuur die uitloopt van 10°C langs de noordwestkust tot 16°C in het zuiden. De zuidwestenwind neemt in de tweede helft van de middag van het zuiden langzaam af. In het noorden blijven er zware windstoten mogelijk tot ongeveer 75 km/uur, langs de noordwestkust tot ongeveer 85 km/uur. Morgenavond is het half bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind neemt af naar matig, 3-4, langs de kust naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6, in het noordelijk kustgebied naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. De zware windstoten in het noorden verdwijnen geleidelijk. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Ook dinsdag is de wind nog nadrukkelijk aanwezig. Er staat een matige zuidwestenwind, 3-4, boven land tot op de Waddeneilanden mogelijk een stormachtige zuidwestenwind, 8 Bft.. In het noordwestelijk kustgebied zijn windstoten mogelijk tot 75 km/uur. Er trekken buien over het land en in de loop van de dag neemt de kans op wat winterse neerslag hierbij toe. Het wordt 7°C in het noorden tot een graad of 9 in het zuidoosten. In de nacht naar woensdag is in het binnenland een graadje vorst mogelijk.

Woensdag trekken enkele (winters) buien over het land waarbij kans is op wat hagel en natte sneeuw. In de loop van de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt soms de zon nog even door. Het wordt 7°C of 8°C bij een veelal matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen. In de nacht naar donderdag is wederom een graadje vorst mogelijk.

De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien die over ons land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge momenten waarbij de zon even schijnt. In de tweede helft van de week loopt de temperatuur weer op en ook de nachten worden wat minder koud. In het weekend stijgt de temperatuur mogelijk weer tot ruim in de dubbele cijfers.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op voortzetting van een wisselvallig weertype. Zowel de maximumtemperatuur als de neerslaghoeveelheden liggen rond de normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema