Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

26

Volgende update: 12-03-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het op een enkele bui in het noorden na droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht is het eerst overal droog. In het zuidwesten en zuiden kan er mogelijk wat regen of natte sneeuw gaan vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C in het noordoosten tot +2°C vlak aan zee en in het zuidwesten. Boven land staat er weinig wind, langs de kust en op het IJsselmeer wordt de wind zuidoost en neemt toe naar matig, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een klein hogedrukgebied ligt om 18 UTC boven het midden van Duitsland en heeft een ZO-NW georienteerde rug over ons land richting de westelijke Noordzee. De rug beweegt oostwaarts en verlaat rond middernacht het noordoosten. Ten oosten van de rug-as wordt met een noordwestelijke stroming van origine maritiem arctische lucht aangevoerd. Een zwakke west-oost georienteerde occlusie in de Duitse Bocht beweegt zuidoostwaarts en blijft vanavond slepen in het district Rottum om komende nacht weer noordoostwaarts te bewegen. Na passage van de rug wordt de stroming zuidelijk op nadering van een NW-ZO georienteerde occlusie, die het zuidwesten in de loop van de komende nacht bereikt. De occlusie trekt zondag overdag noordoostwaarts en verlaat halverwege de middag het noordoosten. De stroming draait na passage naar west tot zuidwest en komen we in zachtere lucht terecht. Zondagavond passeert een vlakke, goed doorstroomde rug. Maandag trekt er een actief lagedrukgebied via Schotland noordoostwaarts met aan de zuidoostflank een omvangrijk en sterk windveld. Het bijbehorende warmtefront passeert ons land in de nacht van zondag op maandag van zuidwest naar noordoost en komen we in zeer zachte maritiem tropische lucht terecht.

Een groot deel van de periode is er op hoogte sprake van een (meanderende) zonale stroming waarbij in onze omgeving meestentijds sprake is van een duidelijke cyclonale component. Maandag trekt een actief laag oostwaarts over het noorden van de Noordzee en komt ons land tijdelijk in de warme sector met maritiem tropische lucht terecht. Daarna passeren af en toe storingen, later in de week komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang t.g.v. een Atlantisch laag. Vanaf het weekend van 18 en 19 maart zou een uitloper vanuit het Azorenhoog meer invloed kunnen krijgen op onze omgeving, hoewel zwakke storingen wel in de buurt blijven.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend raakt het van het westen uit overal bewolkt en kan er lichte regen of motregen vallen, mogelijk kortstondig voorafgegaan door natte sneeuw. De zuidoosten wind is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig, 5 Bft. Aan het einde van de ochtend draait de wind in het zuidwesten naar een zuidwestelijke richting. Morgenmiddag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen of motregen. Aan het einde van de middag wordt het van het westen uit geleidelijk droog en kan de zon nog even doorbreken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +4°C in het noordoosten tot 11°C in het zuiden. de wind draait overal van zuidoost naar zuidwest en wordt matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5, langs de zuidwestkust mogelijk krachtig, 6 Bft.. Morgenavond is het half bewolkt en is het op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind blijft matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Na een week met een winters weertype waarbij we te maken hadden met vrij lage temperaturen krijgen we maandag met beduidend andere temperaturen te maken. Zeer zachte lucht verovert ons land en de temperatuur loopt uiteindelijk op naar 12°C tot lokaal zelfs 17°C in het zuidoosten. Echt aangenaam wordt het echter niet want de wind neemt flink in kracht toe. Er staat een vrij krachtige tot soms zelfs stormachtige zuidwestenwind aan zee, 5-8 Bft. Daarnaast kunnen er zware windstoten voorkomen tot 100 km/uur. Vooral in de ochtend regent het op uitgebreide schaal. In de middag is het vaker droog.

Ook dinsdag is het de wind die het weerbeeld domineert. Er staat wederom een vrij krachtige tot in het noordwestelijk kustgebied stormachtige westenwind, 5-8 Bft. De windstoten pakken mogelijk nog iets hoger uit met windstoten die op kunnen lopen tot boven de 100 km/uur in het noordwesten. Het wordt 8°C tot 10°C en gedurende de dag trekken er enkele buien over het land. Deze kunnen dan weer een winters karakter hebben met mogelijk hagel en natte sneeuw.

De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien of neerslaggebieden die over ons land trekken. Aanvankelijk kunnen deze nog een winters karakter hebben, maar in de loop van de week loopt de temperatuur weer wat op en zal de neerslag gewoon als regen vallen. In het weekend stijgt de temperatuur weer tot in de dubbele cijfers.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op een wisselvallig weertype. Later in de periode geleidelijk minder wisselvallig (dagelijks ca. 50% kans). De maximumtemperatuur ligt aan het begin van de week enkele graden boven normaal (80% kans), daarna rond of onder normaal (60% kans).

Meteo Delfzijl - Geert Molema