Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

44

Volgende update: 11-03-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond trekt een gebied met (natte) sneeuw langzaam naar het oosten weg. Van het westen uit gaat het opklaren, al kan er nog wel een enkele sneeuwbui overtrekken. Vanwege de sneeuwval is het met uitzondering van het zuidwesten en zuiden plaatselijk glad. In de loop van de avond gaat het op veel plaatsen licht vriezen, door bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk verraderlijk glad worden. De wind is noordwestelijk en boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond -3°C en door bevriezing van natte wegen is het glad. Boven land is er weinig wind, in het noordelijk kustgebied staat een vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noordwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ligt om 18 UTC boven het westen van Duitsland en trekt verder oostwaarts. Het bijbehorende ingedraaide frontale systeem ligt aanvankelijk nog boven het oosten maar verlaat spoedig het land. Met een noordwestelijke stroming wordt van origine maritiem arctische lucht aangevoerd. Een rug boven de Britse Eilanden komt langzaam dichterbij en ligt morgen overdag ZO-NW georienteerd over ons land. aan de noordoostflank van deze rug beweegt nog een zwakke occlusie zuidoostwaarts over de Noordzee en schampt in de avond nog het uiterste noordoosten.

Een groot deel van de periode is er op hoogte sprake van een (meanderende) zonale stroming waarbij in onze omgeving meestentijds sprake is van een duidelijke cyclonale component. Aanvankelijk bevindt ons land zich nog in de koude lucht. In de nacht naar zondag trekt een rug boven onze omgeving oostwaarts weg en volgt later in de nacht een zwakke storing. Maandag trekt een actief laag oostwaarts over het noorden van de Noordzee en komt ons land tijdelijk in de warme sector terecht. Daarna passeren af en toe storingen, later in de week komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang t.g.v. een Atlantisch laag. Vanaf het weekend van 18 en 19 maart zou een uitloper vanuit het Azorenhoog meer invloed kunnen krijgen op onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er perioden met zon. Het blijft droog. Tot halverwege de ochtend komt er door bevriezing van natte wegen nog gladheid voor. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag zijn er perioden met zon. Alleen in het (uiterste) noordoosten is er een kans op een bui. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 6°C. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig, 1-4 Bft.. Morgenavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt een bewolkte dag en van tijd tot tijd regent het licht. Aan het begin van de ochtend is het koud en kan vooral in het oosten en noordoosten lokaal wat natte sneeuw vallen. In de middag wordt het 8°C in het noordoosten tot 11°C in het zuidwesten.

Na het weekend is het zacht voor de tijd van het jaar. Maandag kan het zelfs 12°C tot 16°C worden. Het is alleen niet lekker weer, want het waait flink en er zijn perioden met regen. Aan kan het hard waaien en is kans op zware windstoten. De dagen daarna zal het regelmatig regenen en is het 7°C tot 12°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype. Later in de periode waarschijnlijk minder wisselvallig. De maximumtemperatuur ligt aanvankelijk enkele graden boven normaal (80% kans), daarna rond of onder normaal (60% kans).

Meteo Delfzijl - Geert Molema