Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

22

Volgende update:10-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking. Op meerdere plaatsen regent het. In het noorden valt (natte) sneeuw en komt gladheid voor. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4, langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het zuiden komt de zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuidwesten. Vanmiddag regent het in het zuidoosten. De (natte) sneeuw in het noorden breidt zicht steeds verder over het land uit. Plaatselijk kan het glad worden. De maximumtemperatuur ligt iets boven het vriespunt in het noorden en aanvankelijk rond 11°C in het zuidoosten van het land. De wind draait overal naar het noorden en neemt flink toe. Boven land wordt de wind matig, 3-4, en af en toe vrij krachtig, 5, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Vanavond trekt de regen en (natte) sneeuw naar het oosten weg. Het gaat opklaren en in het noorden komt een enkele winterse bui voor. Door bevriezing van natte wegen wordt het op veel plaatsen glad. De wind wordt noordwestelijk, matig boven land, 3-4, af en toe krachtig, 6 Bft., aan zee. Het weercijfer komt tot een 3.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond -3°C en door bevriezing van natte wegen is het glad. Boven land is er weinig wind, in het noordelijk kustgebied staat een vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het noordwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Een west-oost georienteerde frontale zone (restanten van diverse fronten) ligt aan de grond boven het rivierengebied maar strekt zich op hoogte uit tot over het noorden. Van het westen uit nadert een lagedrukgebied. Hierop zien we nog een lichte verplaatsing van de frontale zone in noordelijke richting. Vrijdagochtend wordt het laag met de daaromheen gedraaide occlusie in de omgeving van Zeeland verwacht. Het laag trekt dan oostwaarts en komt vrijdagavond al boven Polen aan. Op de westflank van dit laag ontwikkelt zich een sterk windveld uit een noordelijke richting. Koude lucht breidt zich dan zuidwaarts over ons land uit. Zaterdag trekt er een hoog vanuit de Britse Eilanden naar het zuiden van Duitsland, zaterdagavond ontwikkelt zich dan een bijbehorende rug boven ons land. Van het noorden uit nadert er zaterdag ook nog een zwakke occlusie, deze blijft zaterdagavond boven het noorden van het land slepen.

Een groot deel van de periode is er op hoogte sprake van een (meanderende) zonale stroming waarbij in onze omgeving meestentijds sprake is van een duidelijke cyclonale component. Aanvankelijk bevindt ons land zich nog in de koude lucht. In de nacht naar zondag trekt een rug boven onze omgeving oostwaarts weg en volgt later in de nacht een zwakke storing. Maandag trekt een actief laag oostwaarts over het noorden van de Noordzee en komt ons land tijdelijk in de warme sector terecht. Daarna passeren af en toe storingen, later in de week komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang t.g.v. een Atlantisch laag. Vanaf het weekend van 18 en 19 maart zou een uitloper vanuit het Azorenhoog meer invloed kunnen krijgen op onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er perioden met zon. Het blijft droog. Tot halverwege de ochtend komt er door bevriezing van natte wegen nog gladheid voor. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag zijn er perioden met zon. Alleen in het (uiterste) noordoosten is er een kans op een bui. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 6°C. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig, 1-4 Bft.. Morgenavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt een bewolkte dag en van tijd tot tijd regent het licht. Aan het begin van de ochtend is het koud en kan vooral in het oosten en noordoosten lokaal wat natte sneeuw vallen. In de middag wordt het 8°C in het noordoosten tot 11°C in het zuidwesten.

Na het weekend is het zacht voor de tijd van het jaar. Maandag kan het zelfs 12°C tot 16°C worden. Het is alleen niet lekker weer, want het waait flink en er zijn perioden met regen. Aan kan het hard waaien en is kans op zware windstoten. De dagen daarna zal het regelmatig regenen en is het 7°C tot 12°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype. Later in de periode waarschijnlijk minder wisselvallig. De maximumtemperatuur ligt aanvankelijk enkele°C boven normaal (80% kans), daarna rond of onder normaal (60% kans).

Meteo Delfzijl - Geert Molema