Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update:10-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In de noordelijke helft komt ook (natte) sneeuw voor en dat kan plaatselijk voor gladheid zorgen. De wind is oostelijk en overwegend matig, 3-4 Bft..

Komende nacht regent het op veel plaatsen. In het noorden is ook (natte) sneeuw mogelijk en daar is er kans op gladheid. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dicht bij het vriespunt in het noorden tot 9°C in het zuiden van het land. In het zuiden staat weinig wind. Elders is de wind zwak tot matig, 2-3, langs de noordwestkust krachtig, 6 Bft., uit een oostelijke richting.

Synoptische ontwikkeling:

Een west-oost georienteerde frontale zone (restanten van diverse fronten) ligt aan de grond boven het zuiden van ons land maar strekt zich op hoogte uit tot over het noorden. Van het westen uit nadert een lagedrukgebied. Hierop zien we nog een lichte verplaatsing van de frontale zone in noordelijke richting. Vrijdagochtend wordt het laag met de daaromheen gedraaide occlusie in de omgeving van Zeeland verwacht. Het laag trekt dan oostwaarts en komt in de avond al boven Polen aan. Op de westflank van dit laag ontwikkelt zich een sterk windveld uit een noordelijke richting. Koude lucht breidt zich dan zuidwaarts over ons land uit.

Een groot deel van de periode is er op hoogte sprake van een (meanderende) zonale stroming waarbij in onze omgeving meestentijds sprake is van een duidelijke cyclonale component. In de nacht naar zaterdag trekt een lagedrukgebied met mogelijk nog enige sneeuwval oostwaarts weg en wordt zaterdag overdag gevolgd door een hoog. Ons land bevindt zich dan nog altijd in de koude lucht. In de nacht naar zondag volgt mogelijk een zwakke storing. Maandag trekt een actief laag oostwaarts over het noorden van de Noordzee en komt ons land tijdelijk in de warme sector terecht. Daarna passeren af en toe storingen, later in de week komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang t.g.v. een Atlantisch laag.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking. Op veel plaatsen regent het. In het noorden valt (natte) sneeuw en kan het glad zijn. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4, langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het zuiden komt de zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuidwesten. Morgenmiddag regent het in het zuidoosten. De (natte) sneeuw in het noorden breidt zicht steeds verder over het land uit. Plaatselijk kan het glad worden. De maximumtemperatuur ligt iets boven het vriespunt in het noorden en rond 11°C in het zuidoosten van het land. De wind draait overal naar het noorden en neemt flink toe. Boven land wordt de wind matig en af en toe vrij krachtig, 4-5, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Morgenavond is het bewolkt met op veel plaatsen eerst nog regen of (natte) sneeuw. Plaatselijk kan het glad zijn. De wind wordt noordwestelijk, matig, 3-4, boven land, af en toe krachtig, 6 Bft., aan zee. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag begint de dag koud met op veel plaatsen vorst. In de middag wordt het 5°C tot 7°C en daarmee is het iets kouder dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden. Het is vaak droog, maar er trekken ook een paar lichte buitjes over het land. In de ochtend kunnen deze winters zijn met wat hagel of natte sneeuw.

De dagen daarna wordt het wisselvallig en kunnen we dagelijks neerslag verwachten. De middagtemperatuur stijgt naar 7°C tot 11°C en na het weekend wordt het tijdelijk 11 tot 14°C. Er staat dan een matige, 3-4, soms vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het zuidwesten tot westen.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype. De maximumtemperatuur ligt aanvankelijk enkele graden boven normaal (80% kans), daarna rond of onder normaal (60% kans).

Meteo Delfzijl - Geert Molema