Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 09-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking. Er valt eerst af en toe regen of natte sneeuw, maar geleidelijk wordt het op de meeste plaatsen droog. In het noorden is er dan ook wat zon. In de eerste uren is er nog kans op plaatselijke gladheid. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind, 2-3 Bft.. Vanmiddag is het overwegend bewolkt. Van het zuidwesten uit breidt een regengebied zich verder over het land uit. In het noorden is later wat natte sneeuw mogelijk. De maximumtemperatuur lig op veel plaatsen rond 4°C. Alleen in Zuid-Limburg wordt het 10°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit een oostelijke richting. Vanavond is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. In de noordelijke helft is ook (natte) sneeuw mogelijk en plaatselijk kan het daar glad worden. De wind is oostelijk en overwegend matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht regent het op veel plaatsen. In het noorden is ook (natte) sneeuw mogelijk en daar is er kans op gladheid. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dicht bij het vriespunt in het noorden tot 9°C in het zuiden van het land. In het zuiden staat weinig wind. Elders is de wind zwak tot matig, 2-3, langs de noordwestkust krachtig, 6 Bft., uit een oostelijke richting.

Synoptische ontwikkeling:

Een west-oost georienteerde frontale zone (restanten van diverse fronten) ligt aan de grond boven het zuiden van België maar strekt zich op hoogte uit tot over de zuidelijke helft van ons land. Later vandaag nadert vanuit het westen een lagedrukgebied. Hierop zien we donderdagmiddag een noordwaartse verplaatsing van de frontale zone en een activering van de neerslag. Vrijdag in de loop van de ochtend bereikt het laag met het ingedraaide front de Zeeuwse Kust, trekt oostwaarts en halverwege de middag ligt het centrum van het laag boven of net ten oosten van ons land. Op de westflank van dit laag ontwikkelt zich een sterk windveld, waarschijnlijk speelt de linkeruitgang van de jet hier een rol in.

Een groot deel van de periode is er op hoogte sprake van een (meanderende) zonale stroming waarbij in onze omgeving meestentijds sprake is van een duidelijke cyclonale component. In de nacht naar zaterdag trekt een lagedrukgebied met mogelijk nog enige sneeuwval oostwaarts weg en wordt zaterdag overdag gevolgd door een hoog. Ons land bevindt zich dan nog altijd in de koude lucht. In de nacht naar zondag volgt mogelijk een zwakke storing. Maandag trekt een actief laag oostwaarts over het noorden van de Noordzee en komt ons land tijdelijk in de warme sector terecht. Daarna passeren af en toe storingen, later in de week komt in onze omgeving een zuidelijke stroming op gang t.g.v. een Atlantisch laag.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking. Op veel plaatsen regent het. In het noorden valt (natte) sneeuw en kan het glad zijn. De wind komt uit het noordoosten en is matig, 3-4, langs de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het zuiden komt de zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuidwesten. Morgenmiddag regent het in het zuidoosten. De (natte) sneeuw in het noorden breidt zicht steeds verder over het land uit. Plaatselijk kan het glad worden. De maximumtemperatuur ligt iets boven het vriespunt in het noorden en rond 11°C in het zuidoosten van het land. De wind draait overal naar het noorden en neemt flink toe. Boven land wordt de wind matig en af en toe vrij krachtig, 4-5, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Morgenavond is het bewolkt met op veel plaatsen eerst nog regen of (natte) sneeuw. Plaatselijk kan het glad zijn. De wind wordt noordwestelijk, matig, 3-4, boven land, af en toe krachtig, 6 Bft., aan zee. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag begint de dag koud met op veel plaatsen vorst. In de middag wordt het 5°C tot 7°C en daarmee is het iets kouder dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Er zijn wolkenvelden en zonnige perioden. Het is vaak droog, maar er trekken ook een paar lichte buitjes over het land. In de ochtend kunnen deze winters zijn met wat hagel of natte sneeuw.

De dagen daarna wordt het wisselvallig en kunnen we dagelijks neerslag verwachten. De middagtemperatuur stijgt naar 7°C tot 11°C en na het weekend wordt het tijdelijk 11 tot 14°C. Er staat dan een matige, 3-4, soms vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het zuidwesten tot westen.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype. De maximumtemperatuur ligt aanvankelijk enkele graden boven normaal (80% kans), daarna rond of onder normaal (60% kans).

Meteo Delfzijl - Geert Molema