Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 09-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het op de meeste plaatsen bewolkt. In het midden en zuiden van het land valt er regen of (natte) sneeuw. Door de (natte) sneeuw of door bevriezing van natte wegen is er kans op gladheid. Er is weinig wind.

Komende nacht valt er op veel plaatsen enige tijd sneeuw waardoor het opnieuw glad kan worden. In Limburg valt af en toe regen. Het noorden houdt het waarschijnlijk droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C plaatselijk in het noorden tot -1°C in het zuidoosten. Er staat een matige noordoostenwind, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een west-oost georienteerde frontale zone (restanten van diverse fronten) ligt aan de grond boven het zuiden van België maar strekt zich op hoogte uit tot over de zuidelijke helft van ons land. Langs het frontvlak trekt vanavond een lagedrukkern oostwaarts over België en deze wordt donderdag in de loop van de ochtend al boven het zuiden van Polen verwacht. Met het langstrekken van het laag neemt de neerslagactiviteit in de frontale zone toe en beweegt iets noordwaarts, na het passeren is weer een afname zichtbaar en een zuidwaartse verplaatsing. Donderdag later op de dag nadert vanuit het westen een volgend lagedrukgebied. Hierop zien we weer een noordwaartse verplaatsing van de frontale zone en een activering. Vrijdag in de loop van de ochtend bereikt het laag de Zeeuwse Kust. Op de westflank van dit laag ontwikkelt zich een sterk windveld.

Een groot deel van de periode is er sprake van een zonale stroming waarvan de as aanvankelijk rond 50° NB ligt. Vrijdag 10 maart passeert een actieve storing met vooral in de noordelijke helft nog kans op sneeuw. Zaterdag passeert een hoog, zondag mogelijk een zwakke storing. Na het weekeinde komen we afwisselend in de zachte en vrij koude lucht terecht: maandag lijkt zacht te verlopen, dinsdag/woensdag weer wat frisser. Daarna wordt het mogelijk beduidend zachter in de warme sector van een Atlantisch laag, waarbij de stroming tijdelijk zuidelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt op veel plaatsen de zon en wordt het op de meeste plaatsen droog. In Zuid-Limburg is het bewolkt. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind, 2-3 Bft.. Morgenmiddag raakt het overal weer bewolkt. Aan het einde van de middag gaat het in het zuidwesten mogelijk regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. Er staat weinig wind. Morgenavond is het bewolkt en gaat er op veel plaatsen regen vallen, die later in het midden en noorden geleidelijk weer overgaat in (natte) sneeuw. Plaatselijk kan het weer glad worden door de sneeuwval. De wind wordt weer oostelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt het zo'n 8°C in het noorden tot lokaal 11°C in Limburg. Ondanks de hogere temperaturen is het weerbeeld alles behalve aangenaam. De dag verloopt namelijk flink regenachtig met een matige, 3-4, tot aan de kustgebieden harde wind, 7 Bft., uit westelijke richtingen.

In het weekend is het overwegend bewolkt en heb je opnieuw de paraplu vaak nodig. Dit is vooral op zondag het geval. Zaterdag is het vaker droog maar komen we tijdelijk weer in wat koudere lucht terecht. Vanaf zondag lijkt de zachte lucht ons land toch echt te veroveren. De temperatuur loopt dan op veel plekken in ons land op tot in de dubbele cijfers. Ook in de nieuwe week blijft het ronduit wisselvallig.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype. Ca. 30% kans op overwegend droog weer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema