Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

20

Volgende update: 08-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en in de zuidelijke helft valt enige tijd (natte) sneeuw. Vooral in het zuidoosten sneeuwt het af en toe stevig door, in het zuidoosten van Noord-Brabant en in Limburg kan er meer dan 5 cm vallen, in de Limburgse heuvels mogelijk zelfs 10 cm. Door de sneeuw kan het op grote schaal glad worden. Elders kan het tot halverwege de ochtend plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het oosten. Vanmiddag schijnt in het noordelijk kustgebied af en toe de zon. Elders komt meer bewolking voor. In het zuiden valt er af en toe nog (natte) sneeuw, in Zuid-Limburg gaat de sneeuw waarschijnlijk over in regen. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 4°C, in sneeuw wordt het niet warmer dan +1°C. Vanavond komen er in het noorden enkele opklaringen voor en is het daar droog. In de zuidelijke helft breidt het neerslaggebied zich weer langzaam uit en gaat er op steeds meer plaatsen sneeuw vallen. In Zuid-Limburg valt de neerslag als regen. Door de (natte) sneeuw of door bevriezing van natte wegen is er kans op gladheid. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht valt er op veel plaatsen enige tijd sneeuw waardoor het opnieuw glad kan worden. In Limburg valt af en toe regen. Het noorden houdt het waarschijnlijk droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C plaatselijk in het noorden tot -1°C in het zuidoosten. Er staat een matige noordoostenwind, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De komende 48 uur blijft het aandachtsgebied in een zonale stroming, waarbij een west-oost georienteerde frontale zone net ten zuiden of boven het zuiden van het land ligt. Een vlakke rug verlaat begin van de ochtend het noordoosten. In de ochtend trekt een volgende golf met een vlak laagje via België en het uiterste zuiden van Limburg oostwaarts, waarna het front in de middag tijdelijk wat verder ten zuiden van ons land komt te liggen. In de loop van de avond en in de nacht naar donderdag trekt een volgend lagedrukgebied over het noorden van Frankrijk/zuiden van België oostwaarts en komt het zuiden van ons land opnieuw onder de frontale invloedssfeer. De koers van deze storing is een fractie noordelijker. Donderdag overdag komt het aandachtsgebied in een zadelgebied met nauwelijks stroming. In de avond nadert een volgende randstoring.

Een groot deel van de periode is er sprake van een zonale stroming waarvan de as aanvankelijk rond 50° NB ligt. Vrijdag 10 maart passeert een actieve storing met vooral in de noordelijke helft nog kans op sneeuw. Zaterdag passeert een hoog, zondag mogelijk een zwakke storing. Na het weekeinde komen we afwisselend in de zachte en vrij koude lucht terecht: maandag lijkt zacht te verlopen, dinsdag/woensdag weer wat frisser. Daarna wordt het mogelijk beduidend zachter in de warme sector van een Atlantisch laag, waarbij de stroming tijdelijk zuidelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend schijnt op veel plaatsen de zon en wordt het op de meeste plaatsen droog. In Zuid-Limburg is het bewolkt. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind, 2-3 Bft.. Morgenmiddag raakt het overal weer bewolkt. Aan het einde van de middag gaat het in het zuidwesten mogelijk regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. Er staat weinig wind. Morgenavond is het bewolkt en gaat er op veel plaatsen regen vallen, die later in het midden en noorden geleidelijk weer overgaat in (natte) sneeuw. Plaatselijk kan het weer glad worden door de sneeuwval. De wind wordt weer oostelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt het zo'n 8°C in het noorden tot lokaal 11°C in Limburg. Ondanks de hogere temperaturen is het weerbeeld alles behalve aangenaam. De dag verloopt namelijk flink regenachtig met een matige, 3-4, tot aan de kustgebieden harde wind, 7 Bft., uit westelijke richtingen.

In het weekend is het overwegend bewolkt en heb je opnieuw de paraplu vaak nodig. Dit is vooral op zondag het geval. Zaterdag is het vaker droog maar komen we tijdelijk weer in wat koudere lucht terecht. Vanaf zondag lijkt de zachte lucht ons land toch echt te veroveren. De temperatuur loopt dan op veel plekken in ons land op tot in de dubbele cijfers. Ook in de nieuwe week blijft het ronduit wisselvallig.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype. Ca. 30% kans op overwegend droog weer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema