Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 07-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en valt er in het midden en zuiden regen en plaatselijk ook natte sneeuw. In het noorden kan een enkele bui met natte sneeuw voorkomen. De wind is westelijk en overwegend matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag valt er van tijd tot tijd regen of (natte) sneeuw. In de kustprovincies kan een klap onweer voorkomen. Op veel plaatsen blijft het bewolkt, in het noorden is er af en toe zon. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 4. De wind is overwegend westelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. Vanavond valt er in Zuid-Limburg nog (natte) sneeuw. In de rest van het land komt een enkele bui voor, soms met (natte) sneeuw, hagel en een klap onweer. In de loop van de avond gaat het licht vriezen. Door bevriezing van natte wegen of door sneeuw kan het plaatselijk glad worden. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht komt er in het noorden nog een enkele winterse bui voor. Tegen de ochtend gaat het in het uiterste zuiden regen en (natte) sneeuw vallen. De minimumtemperatuur ligt rond -2°C. Door winterse neerslag of door bevriezing van natte wegen is het plaatselijk glad. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Denemarken trekt snel oostwaarts. Het bijbehorende koufront ligt oost-west boven het zuiden en blijft overdag enige tijd boven het zuiden slepen. Gedurende de ochtend trekt een stabiele golf langs het front oostwaarts. Een kortgolvige trog passeert in de tweede helft van de middag. Pas na passage van de golf in het koufront trekt het verder zuidwaarts en in de loop van de avond verlaat het front eind van de middag Limburg. Ten noorden van het koufront wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar woensdag passeert een vlakke rug. Woensdagochtend trekt een volgende golf via België en het uiterste zuiden oostwaarts, waarna het front woensdagmiddag tijdelijk wat verder ten zuiden van ons land komt te liggen. In de loop can de avond komt de frontale zone boven België mogelijk weer iets naar het noorden toe.

De gehele periode is er sprake van een zonale stroming waarvan de as aanvankelijk rond 50° NB ligt. Donderdag 9 maart trekt een golf in het polaire front over België of het zuiden van Nederland oostwaarts. Vanaf vrijdag volgen de storingen een wat noordelijker koers en met name na het weekeinde komen we tijdelijk dieper in de zachte lucht terecht: 13 en 14 maart komt de temperatuur ruim boven de 10°C uit, in het zuiden mogelijk dichtbij 15°C. Vanaf woensdag 15 maart komt het aandachtsgebied waarschijnlijk weer in de maritiem polaire lucht terecht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is de zon in het noorden mogelijk even te zien en is het droog. In de zuidelijke helft is het bewolkt en valt (natte) sneeuw met plaatselijke gladheid tot gevolg. Er is weinig wind. Morgenmiddag is het in het noordelijk kustgebied af en toe zonnig. Elders komt meer bewolking voor. In het zuidoosten valt er eerst nog (natte) sneeuw. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 4°C, in het zuidoosten enkele°C lager. De oostelijke wind is zwak, 1-2, in het zuiden matig, 3-4 Bft.. Morgenavond komen er in het noorden enkele opklaringen voor en is het droog. In het zuiden gaat weer (natte) sneeuw vallen. Door de (natte) sneeuw of door bevriezing van natte wegen is er kans op gladheid. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag is het overwegend bewolkt en slechts lokaal breekt de zon even door. Verspreid over het land is wederom kans op enkele winterse buien. Veel neerslag valt er echter niet en op sommige plekken kan de dag ook gewoon helemaal droog verlopen. Het is iets minder koud dan voorgaande dagen. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 5°C of 6°C bij een veelal matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidoosten.

De dagen hierna laat de temperatuur een stijgende lijn zien. Echt aangenaam wordt het echter niet. Het blijft namelijk ronduit wisselvallig want dagelijks trekken neerslaggebieden of buien over ons land. Vrijdag kan er aanvankelijk nog wat winterse neerslag vallen maar gedurende de dag loopt de temperatuur flink op en zal de neerslag uiteindelijk overal gewoon regen zijn. Hierbij staat een stevige zuidwestenwind. Ook in het weekend is het regenachtig bij temperaturen die mogelijk oplopen tot in de dubbele cijfers. De wind is dan meestal matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., en komt uit het zuidwesten.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig. Dinsdag 14 maart is het zacht, daarna is er 60-70% kans op (vrij) koud weer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema