Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 06-03-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel bewolking en zijn er enkele regenbuien, vooral in het midden en zuiden van het land. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit westelijke richtingen. Langs de noordwestkust komt de wind uit het noorden. Vanmiddag is er slechts spaarzaam ruimte voor de zon. Plaatselijk komt nog een regenbui voor. De middagtemperatuur ligt rond 5°C. Vanavond gaat het in het hele land regenen. De wind komt uit zuidwest en neemt toe naar matig boven land, 3-4, en naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft., aan zee en op het IJsselmeer. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht regent het vooral in de zuidelijke helft van het land langdurig. In het noorden wordt het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. De wind draait naar west en is boven land matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In het oostelijke Waddengebied kan de wind enige tijd hard worden, 7 Bft., en zijn zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een koufront ligt oost-west georienteerd boven het midden, trekt nog iets verder zuidwaarts en blijft vanochtend slepen boven het zuiden. Het koufront lijkt kort gevolgd te worden door een (zwakke) occlusie, momenteel boven Friesland. Op nadering van een instabiele en sterk uitslaande frontale golf nabij Schotland beweegt dit koufront vanmiddag als warmtefront noordoostwaarts en verlaat het noordoosten in de avond. Het laag van deze actieve golf trekt overdag sterk uitdiepend naar de centrale Noordzee en daarna naar Denemarken. Het bijbehorende NO-ZW georiënteerde koufront, met daar vooruit nog een Warm Conveyor Belt (maandag 18 UTC bij de westkust), bereikt aan het einde van vanavond het noordwesten en trekt vervolgens naar Zuid-Nederland, waar het dinsdag overdag blijft golven en pas in de avond het zuidoosten verlaat. Na passage van het front krijgt vooral het noorden van de FIR te maken met een onstabiele, maritiem arctische luchtsoort (T500 rond -40°C).

We hebben de gehele periode te maken met een zonale stroming waarvan de as aanvankelijk rond 50° NB ligt. Tot en met vrijdag trekken golven in het polaire front over België of het zuiden van Nederland oostwaarts. In het weekeinde trekt waarschijnlijk een lagedrukgebied op de centrale Atlantische Oceaan noordoostwaarts waardoor het Noordzeegebied in maritiem tropische lucht komt. In de tweede helft van de volgende week komen we in een groot deel van de leden weer in polaire lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en valt er in het midden en zuiden regen en natte sneeuw. In het noorden kan een enkele bui voorkomen en is de zon op de Wadden misschien nog even te zien. De wind is eerst westelijk en overwegend matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag valt er in het midden en zuiden natte sneeuw. In de loop van de middag trekt de meeste neerslag weg naar het zuidoosten. Er volgen dan wel enkele buien, soms met hagel en natte sneeuw. De maximumtemperatuur komt uit op een graad of 4, in natte sneeuw daalt de temperatuur naar iets boven het vriespunt. De wind is overwegend westelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenavond sneeuwt het in Zuid-Limburg en wordt het mogelijk glad. In de rest van het land komt een enkele bui voor, soms met natte sneeuw en hagel. In de loop van de avond wordt het op de meeste plaatsen droog en gaat het licht vriezen. Door bevriezing van natte wegen kan het dan glad worden. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag hebben we te maken met een overwegend droge dag in een groot deel van het land. Er trekt echter wel een neerslaggebied over België en mogelijk valt er ook enige tijd (natte) sneeuw in de zuidelijke delen van ons land. De temperatuur komt uit rond een graad of 4 in een groot deel van het land. Alleen in het zuiden, tijdens perioden van sneeuwval, ligt de temperatuur net boven nul. Er waait een meest matige wind, 3-4 Bft., uit oostelijke richtingen.

Donderdag is het overwegend bewolkt en slechts lokaal breekt de zon evendoor. Verspreid over het land is wederom kans op enkele winterse buien. Veel neerslag valt er echter niet en op sommige plekken kan de dag ook gewoon helemaal droog verlopen. Het is iets minder koud dan voorgaande dagen. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 5 of 6°C bij een veelal matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidoosten.

De dagen hierna laat de temperatuur een stijgende lijn zien. Echt aangenaam wordt het echter niet. Het blijft namelijk ronduit wisselvallig want dagelijks trekken neerslaggebieden of buien over ons land. Vrijdag kan er aanvankelijk nog wat winterse neerslag vallen maar gedurende de dag loopt de temperatuur flink op en zal de neerslag uiteindelijk overal gewoon regen zijn. Hierbij staat een stevige zuidwestenwind. Ook in het weekend is het regenachtig bij temperaturen die mogelijk oplopen tot in de dubbele cijfers. De wind is dan meestal matig tot vrij krachtig en komt uit het zuidwesten, 4-5 Bft..

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig. Eerst is het vrij zacht, later is er ongeveer 60% kans op (vrij) koud weer.

Meteo Delfzijl - Geert Molema