Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

40

Volgende update: 06-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met verspreid over het land enkele buien. In de loop van de avond is bij de buien ook natte sneeuw mogelijk. Boven land staat weinig wind. In het noordelijk kustgebied staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het noordwesten.

Komende nacht trekken er weer enkele buien over het land, soms weer met natte sneeuw. Landinwaarts kan plaatselijk mist voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, aan zee enkele graden daarboven. De wind is zwak tot matig, 2-3, uit westelijke richtingen, in het Waddengebied kan de wind eerst nog vrij krachtig, 5 Bft., zijn.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een hoog noordwest van Ierland en een laag boven Rusland voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een zwakke frontale golf heeft inmiddels het noorden van de FIR bereikt en trekt via de Duitse Bocht naar Polen, waar deze maandagmiddag aankomt. Het koufront hiervan bereikt de Wadden vanavond rond 21 UTC, trekt verder zuidwaarts en blijft maandagochtend slepen boven het rivierengebied. Op nadering van een instabiele en sterk uitslaande frontale golf boven de noordelijke Noordzee beweegt dit koufront weer als warmtefront noordoostwaarts en verlaat het noordoosten maandagavond rond 18 UTC. Het laag van deze actieve golf trekt maandag naar de centrale Noordzee en daarna naar Denemarken, waar het dinsdagochtend aankomt. Het bijbehorende NO-ZW georiënteerde koufront, met daar vooruit nog een Warm Conveyor Belt (maandag 19 UTC bij de westkust), bereikt eind maandagavond het noordwesten en trekt vervolgens naar Zuid-Nederland, waar het dinsdag overdag blijft golven. Achter dit front is de lucht van oorsprong maritiem arctisch.

Een lagedrukgebied boven de Noordzee beweegt net ten noorden van het Waddengebied oostwaarts richting de Baltische Staten. De stroming wordt dan noordelijk en de bovenluchttemperaturen zullen dan verder dalen. Het polaire front komt daarbij boven het zuiden van Europa te liggen. De hoogtetrog komt halverwege de week meer boven onze omgeving te liggen, waardoor de bovenlucht nog kouder wordt. Aan het einde van de week komt het golvende polaire front en daarmee ook de westelijke straalstroom in onze buurt te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er nog steeds enkele buien met regen en natte sneeuw. Verder is het half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komen overwegend uit westelijke richtingen. Morgenmiddag is er af en toe zon. Vooral in het midden en zuiden komen nog enkele buien voor, mogelijk nog met natte sneeuw. De middagtemperatuur ligt rond 5°C. Morgenavond gaat het van het westen uit regenen. De wind komt uit zuidwest en neemt toe naar matig, 3-4, boven land en naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft., aan zee en op het IJsselmeer. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag overheerst de bewolking en in grote delen van het land valt regen. Bij intensieve neerslag valt soms ook natte sneeuw. In het noorden van het land is het in de ochtend tijdelijk droog en op de Waddeneilanden breekt de zon door. In de middag trekt de regen (bij intensieve neerslag ook natte sneeuw) naar het zuidoosten weg en vanuit het noorden volgen (natte) sneeuwbuien. Tussen de buien door breekt de zon af en toe door. De temperatuur loopt op naar 4 of 5°C, maar tijdens stevige buien is het kouder. Er waait een zwakke tot matige westen- tot noordwestenwind, 2-3, in het noorden en in het Waddengebied is de wind nu en dan vrij krachtig, 5 Bft.. Dinsdagavond komt het op veel plaatsen tot sneeuwbuien en daarmee stijgt de kans op een (dun) sneeuwdek. In de nacht naar woensdag beperken de buien zich tot de kustgebieden, landinwaarts is het dan droog. Het klaart op en het koelt flink af naar waarden enkele graden onder nul.

Woensdag zijn er perioden met zon, maar het komt ook tot winterse buien met hagel en (natte) sneeuw. In de ochtend komen de meeste buien in de kustgebieden voor, in de middag zijn overal winterse buien mogelijk. Er staat over het algemeen niet veel wind en het wordt maximaal 5°C. Tijdens intensieve buien is het enkele graden kouder.

Donderdag lijkt een grotendeels droge dag te worden met naast wolkenvelden ook af en toe zon. Na opnieuw een nacht met op uitgebreide schaal vorst is het in de middag maximaal 6°C. Later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking en de kans op neerslag toe.

Vanaf vrijdag is het overwegend bewolkt en valt regelmatig (veel) regen. In het noorden is in eerste instantie ook nog natte sneeuw mogelijk. De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig en daarmee wordt ook zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt vrijdag op naar 6°C tot 8°C, in het weekend kan het 8°C tot 10°C worden.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met dagelijks ca. 70-80% kans op neerslag. De temperatuurverwachting is erg onzeker. De kans op normale temperaturen ligt rond de 50%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema