Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 05-03-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er veel bewolking en komen er enkele lichte buien voor. De wind komt uit het noordwesten. Landinwaarts is deze zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht trekken er enkele buien over, in het noordoosten mogelijk met natte sneeuw. De minimumtemperatuur is ongeveer 2°C. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het noordwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een hogedrukgebied nabij Ierland en een laag boven de Baltische Staten staat in ons aandachtsgebied een noord- tot noordwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. Een zwak koufront verlaat momenteel het uiterste zuiden van ons aandachtsgebied. Vanaf het zeegebied ten zuidoosten van IJsland nadert een zwakke frontale golf die zondagochtend boven de noordelijke Noordzee wordt verwacht. Zondagavond komt deze boven de Duitse Bocht aan en trekt daarna verder naar Polen. Het koufront van deze golf wordt maandagochtend tegen het noorden van het land verwacht. In de bovenlucht trekt van zondagochtend tot de nacht naar maandag nog een flauwe trog zuidoostwaarts over ons aandachtsgebied.

Een hogedrukgebied met een centrum ten noordwesten van de Britse Eilanden heeft een west-oost georiënteerde rug boven het uiterste zuiden van het land. Deze rug trekt langzaam verder zuidwaarts. Bij en zuid van de rugas is vochtige lucht aanwezig onder een subsidentie-inversie, ten noorden ervan voert een noord- tot noordwestelijke stroming in de grenslaag geleidelijk drogere lucht aan onder een stijgende subsidentie-inversie. Een lagedrukgebied boven Zuid-Finland koerst naar de Baltische Staten. Bijbehorend koufront ligt OZO-WNW georiënteerd bij het noord(oost)en van de FIR en verlaat in de tweede helft van de middag het zuiden van het land. Achter het koufront wordt dan met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komen er enkele buien voor, vooral in het noorden en oosten mogelijk met natte sneeuw of hagel. Er is vrij veel bewolking. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten, 2-3 Bft.,. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag komen er enkele buien voor, vooral in het oosten mogelijk met sneeuw of hagel. Het is half tot zwaar bewolkt. De maximumtemperatuur is ongeveer 6°C. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het zuiden nog kans op een bui. Boven land staat weinig wind. In het noordelijk kustgebied staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag heeft de bewolking de overhand, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Verder komt het tot regenbuien en deze buien kunnen landinwaarts soms vergezeld gaan met hagel of een vlok natte sneeuw. De zuidwestenwind is matig, 3-4, in het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft., en het wordt ongeveer 6°C. Tijdens stevige buien is het wederom kouder.

Ook dinsdag overheerst de bewolking en er valt neerslag. Dit kan regen zijn, maar ook (natte) sneeuw behoort tot de mogelijkheden. Bij aanhoudende winterse neerslag kan het tijdelijk ook even wit worden. Een lang leven is een eventueel sneeuwdekje niet beschoren, want de temperatuur loopt op naar 4-5°C. Tijdens neerslag is het kouder. Er staat een meest matige wind, 3-4 Bft., uit richtingen tussen noord en west.

Woensdag zijn er perioden met zon, maar er trekken ook buien over het land. Deze buien zijn winters en gaan vergezeld met hagel en (natte) sneeuw. Na een nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst wordt het maximaal 5°C, maar tijdens stevige buien is het kouder. Over het algemeen staat er niet veel wind.

Donderdag en vrijdag blijft het wisselvallig met af en toe (winterse) neerslag. Zo nu en dan schijnt ook even de zon. De temperatuur loopt op naar een graad of 6. In het weekend neemt de kans op winterse neerslag geleidelijk af en wordt het in de middag wat zachter. In de nacht en vroege ochtend ligt het kwik in de buurt van het vriespunt.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig met dagelijks ca. 70% kans op neerslag. De temperatuurverwachting is erg onzeker. Eerst is het waarschijnlijk nog vrij koud, daarna neemt de kans op temperaturen beneden normaal af naar 40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema